2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. December 16. 15:25, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

Lipšic akar lenni a következő speciális ügyész

Lipšic akar lenni a következő speciális ügyész

POZSONY, december 16. – Daniel Lipšic ügyvéd és volt igazságügyi miniszter megerősítette a hírt, miszerint indul a speciális ügyészi posztért.

A Speciális Ügyészség főnökének személyéről a parlament január 26. ülésén dönthet legközelebb, a jelöléseket január 8-ig lehet beadni. Az iktatásukért az Alkotmányjogi bizottság felel. A bizottság elnöke, Milan Vetrák szerint egyelőre egyetlen jelölés sem érkezett.

Lipšic indulása egyáltalán nem meglepő és teljesen legitim, reagált Mária Kolíková igazságügyi miniszter. „Véleményem szerint Lipšic doktor kvalitásai megfelelőek ahhoz, hogy kiváló speciális ügyész legyen belőle,” mondta a tárcavezető. Reméli azonban, hogy mások is bejelentkeznek a posztért.

A speciális ügyészt a parlament válassza és hívja is vissza, a megbízatása pedig hét évre szól. A posztra csak olyan alkalmas, aki szlovák állampolgár, megfelel a parlamenti képviselőség követelményeinek és elmúlt 40 éves. Emellett legalább 15 éves ügyvédi tapasztalattal kell rendelkeznie, valamint a megválasztása előtt legalább két évig nem lehet Köztársasági elnök, kormánytag, parlamenti képviselő, európai parlamenti képviselő vagy polgármester.

A jelölteket a parlament Alkotmányjogi bizottsága hallgatja meg. Azért van szükség új speciális ügyészre, mert Dušan Kovačik távozni kényszerült posztjáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.