2024. június 18, kedd - Levente

A városról

Dunaszerdahely városa számos értékes növény- és állatfajjal (főként madarakkal, valamint Közép-Európában a legnagyobb, jó minőségű ivóvízkészlettel rendelkező területen található. A régióban a turisták által kedvelt célpontnak számítanak a termálfürdők és a technikai műemlékek – a vízimalmok.

DUNASZERDAHELY

A Dunamenti-alföldön, a Csallóköz – Európa legnagyobb, folyók által körbezárt szigete – szívében fekszik. A város a régió jelentős gazdasági és kulturális központja. A város neve abból a kiváltságból ered, mely szerint a mai város területén minden szerdán rendezhettek vásárt.

TÖRTÉNELEM

A város benépesülésének első nyomai egészen a kőkorszakig nyúlnak vissza. Kereskedelmi útvonalak csomópontjaként a város Csallóköz fontos központja volt. Az első írásos emlék, amely a városról említést tesz, 1250-ből származik. A mai Dunaszerdahely a városi krónika szerint 1874-ben jött létre oly módon, hogy addig önálló településeket Dunaszerdahely eredeti részéhez csatoltak.

NEVEZETESSÉGEK

A Vámbéry téren áll a 14. századi, eredetileg gótikus, Szűz Mária mennybemenetele tiszteletére felszentelt római katolikus templom. A 18. században épült Sárga kastély, amelyet Kondé Miklós püspök építtetett, jelenleg a Csallóközi Múzeum székhelye. A múzeumban néprajzi és régészeti kiállításokat tartanak, parasztkonyhát és –szobát rendeztek be, valamint itt található Vámbéry Ármin, a híres utazó emlékszobája is. A 19. és a 20. század fordulóján épült Vermes-villa a Szlovák Nemzeti Galéria kihelyezett kiállítási részlege, ahol képzőművészeti alkotásokat láthatunk és egyéb kulturális rendezvényeken vehetünk részt.

KIRÁNDULÁSI ÖTLETEK

Ha a városba látogat, semmiképpen ne hagyja ki Dunaszerdahelyi Termálparkot és a közeli környék vízimalmait - a  Dunatőkési vízimalmot (Dunajský Klátov) vagy a Tallósi vízimalmot (Tomášikovo). A közeli Bős (Gabčíkovo) a Dunacsúny (Čuňovo) és Szap (Sap) községek közt elhelyezkedő, villamos áram termelésére szolgáló, két hajókamrával ellátott vízierőmű mellett a 17. századból származó, eredetileg reneszánsz kastélyával hívja fel magára a látogatók figyelmét. A kastély az egykori gótikus, védett angolparkkal és termálfürdővel rendelkező vízivár helyén épült. Az egész szakasz mentén kerékpárutak vezetnek.

Forrás: Mesto Dunajská Streda