2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.

Szavazói igazolványt már csak péntekig lehet igényelni az elnökválasztás első fordulójára. A választópolgárnak két lehetősége van: vagy személyesen kell igényelnie az igazolványt a lakhelyén található hivatalban, vagy a választópolgár nevében ezt meghatalmazott személy is megteheti. Az elnökválasztás első fordulójára szombaton (március 23-án) kerül sor. A szavazóhelyiségek reggel 7.00 órától este 22.00 óráig lesznek nyitva.

Az önkormányzat haladéktalanul kiállítja a választópolgárnak a szavazói igazolványt. Ezt legkésőbb a választás napja előtti utolsó munkanapon, azaz pénteken lehet személyesen kérni a községi vagy városi hivatalában. A meghatalmazott személy által történő átvételre szintén csak péntekig van lehetőség.

A választópolgár a kiállított szavazói igazolvánnyal az állandó lakhelyén kívül is szavazhat, de azt minenképp magával kell vinnie. Az okirat csak a választás azon napján érvényes, amelyre keltezték, és csak érvényes személyi igazolvány felmutatása után szabad használni. "A szavazói igazolványt csak egyszer adják ki, ezért a választópolgárnak gondosan meg kell őriznie azt. Elvesztése vagy ellopása esetén az önkormányzat nem állít ki új okmányt a választópolgárnak" - figyelmeztet a belügyminisztérium.

A választók kétfordulós szavazáson választják meg az elnököt ötéves időtartamra. Az elnöki palotáért kilenc jelölt indul: Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini és Róbert Švec.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 18. 09:33, hétfő | Kzélet

Az SHMÚ több járásban is fagyra figyelmeztetett

A figyelmeztetés Besztercebánya, Trencsén, Kassa, Nyitra és Nagyszombat megyék legtöbb járására vonatkozik. A malackai járás is érintett.