2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Február 22. 21:03, szerda | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

Fennáll a vonatforgalom összeomlása?

Fennáll a vonatforgalom összeomlása?

Fennáll a veszély, hogy összeomlik a vonatforgalom? A Pénzügyminisztérium továbbra sem küldte el a pénzt a vasutak üzemeltetésére.

Az ígért összegből csaknem 160 millió euró hiányzik. A gyakorlatban ez vonatjáratok megszűnéséhez vezethet. Emberek ezrei nem tudnának eljutni dolgozni, iskolába vagy orvoshoz.

Naponta körülbelül 180 000 ember veszi igénybe a vonatközlekedést, amely veszélybe került a jelenlegi pénzhiány miatt. A Pénzügyminisztérium nem végezte el a házi feladatát, és még nem küldte el az ígért pénzt a vasutaknak. „90 milliót a ŽSE-nek és 65 milliót ŽSSK-nak” – mondta Jaroslav Kmeť, a Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériumának államtitkára. A minisztérium költségvetésében szerepelnek ezek az összegek, de egyelőre még várólistán vannak.

A TV JOJ szerint, amennyiben a vasutakat nem finanszírozzák, az összes vonatkapcsolat akár 70 százaléka is veszélybe kerül. "A grafikon szerint 37,5 millió kilométert kellene futnunk, közben karban kell tartanunk a vágányokat, hogy a vonatok ne késsenek, ezért hiszünk abban, hogy megkapjuk azt a pénzt, amit a képviselők jóváhagytak" - magyarázta Kmeť. Nem csak a sínek vannak rossz állapotban, hanem maguk a szerelvények is, ennek ellenére idén körülbelül 644 000 csatlakozást kell megvalósítaniuk a vasutaknak.

"Jézus Mária, ezt nem gondolják komolyan. Hogyan fogunk utazni, hogyan jutnak majd el az emberek a munkahelyükre? Nem lesz ez így jó" - szörnyülködött az egyik utas. A miniszterelnök viszont nyugtatja az embereket, hogy a pénz mindenképpen befolyik a közlekedési tárca számlájára. "Nincs ok aggodalomra. Rendelkezésünkre áll a pénz ezen igények fedezésére. Jelenleg a támogatás technikai része zajlik, de minden ellenőrzés alatt áll" - mondta Eduard Heger szlovák kormányfő. A helyzetet a jövő hétig kell megoldania a kormánynak.

Forrás: noviny.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.