2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Február 22. 09:46, szerda | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

Betilthatják a ketreces tojótyúktartást

Betilthatják a ketreces tojótyúktartást

Tomáš Šudík képviselő a tyúkok ketreces tenyésztésének betiltását terjesztette elő. Szlovákia Baromfiipari Egyesülete (ÚHS) nem ért egyet a javaslattal.

Szerintük a tiltás újabb költségnövekedést hozna a szlovák baromfitenyésztők számára, ami magasabb tojásárat jelentene.

Szlovákiában a tojótyúkok legfeljebb 75 százalékát ketreces telepeken, 22 és fél százalékát alomban, 2 és fél százalékát pedig biogazdaságban és szabadtartásban tartjuk. 2012-ben az Európai Unió betiltotta a csupasz ketreceket, és Európa nagy része elkezdett elmozdulni az alternatív rendszerek felé. Szlovákiában a baromfitenyésztők a gazdagított ketrecek irányát választották.

"Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság közzétett egy régóta várt tudományos jelentést, amely szerint a tyúkok nem tartoznak ketrecbe. A ketreces tenyésztés során a tyúkok nem természetes körülmények között élnek" - mondta Martin Smrek, a Human Progress igazgatója. A legtöbb kiskereskedelmi lánc ígéretet tett arra, hogy 2025 után leállítja a ketreces tojások árusítását létesítményeiben. A független képviselő, Tomáš Šudík ezért jogszabály-módosítást, a ketreces tenyésztés betiltását javasolja.

„Előfordulhat, hogy 2025 után a vásárlók nem találnak tojását szlovák termelőktől a kiskereskedelmi láncokban, ezért sürgősen foglalkozni kell ezzel a kérdéssel” – mondta Tomáš Šudík képviselő. Szlovákia Baromfiipari Egyesülete ezzel ellentétes véleményen van. A jogszabály elfogadása megnövelné a baromfitenyésztők termelési költségeit, és szerintük a szlovák tojás eladhatatlanná válna. "Ez magasabb árakat hozhat a szlovákiai tojásfogyasztók számára. Ennek fő oka, hogy az alomtojásnak magasabbak a termelési költségei, magasabb a keresleti ára és az eladási ára is" - mondta Molnár Daniel, a ÚHS igazgatója.

A szervezet kiáll amellett, hogy a ketreces telepeken a legmagasabb a tojásrakás, a tyúkok elhullása pedig a legalacsonyabb. "Az egyetlen tiltott tenyésztési mód a csupasz ketrecben való tartás. Más tartási módok is megengedettek, de ha ott nem lennének jó életkörülmények a tyúkok számára, akkor nekünk sem érné meg ez a fajta tenyésztés" - magyarázta Molnár Dániel.

"A tenyésztyúkok ketrecben tartásának tilalmára sem Szlovákiában, sem az EU-ban nincs törvény. Beszéljünk arról, hogy ki a legnagyobb tojásexportőr - Lengyelország. Honnan importálják majd a tojást, ha tojáshiány lesz Szlovákiában?” – mondta az ÚHS alelnöke, Ladislav Birčák.

Szlovákiában a ketreces telepeket almos tenyésztésre alakítják át. A tenyésztők azonban felhívják a figyelmet az anyagi problémára. „Három éve még azt mondtuk, hogy a felújításra mintegy 43 millió eurót kell elkülöníteni, ez az összeg ma már 75 millió” – tette hozzá Molnár Daniel.

Forrás: noviny.sk

Címkék: tyúktenyésztés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.