2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 09. 10:24, péntek | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A Parlament elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását

A Parlament elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását

A módosítás, amelyet a Parlament rövidített jogalkotási eljárás keretében tárgyalt, többek között a Különleges Ügyészi Hivatal megszüntetését hivatott eredményezni.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői csütörtökön jóváhagyták az igazságügyi minisztérium büntető törvénykönyvének módosítását. Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke bejelentette, hogy minden lehetőséget megfontol annak érdekében, hogy megakadályozza a Büntető Törvénykönyv módosításának hatályba lépését.

A módosítás, amelyet a parlament rövidített törvényhozási eljárásban tárgyalt, többek között a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetését hivatott megvalósítani. Az általa kezelt ügyek átkerülnek a regionális ügyészségek napirendjére. Emellett változtatásokat vezet be a büntetési tételekben, a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozó kártérítési küszöbértékekben és az elévülési idők lerövidítésében. Különösen a pénzbírságokat és a belföldi büntetéseket hivatott hatékonyabban alkalmazni. Az új jogszabály célja továbbá, hogy bizonyos bűncselekménytípusok esetében csökkentse a büntetési tételeket.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a módosítás parlamenti elfogadása után bejelentette, hogy minden más lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy a Büntető Törvénykönyv módosítása ne lépjen hatályba. A parlamentben történő elfogadását rossz hírnek nevezte Szlovákia és minden polgár számára.

A Smer-SD koalíció pénteken (február 9-én) sajtótájékoztatón reagál a módosítás elfogadására, amelyen Boris Susek (Smer-SD) igazságügyi miniszter is részt vesz. A Hlas-SD koalíciós párt támogatta a Büntető Törvénykönyv módosításának elfogadását, amely véleménye szerint közelebb hozza a szlovák büntetőjogot a fejlett európai országokhoz. A módosítás legfontosabb hozzájárulásának a bűncselekmények áldozatainak kártérítését és az igazságszolgáltatás átnevelő szerepének hangsúlyozását tartja.

A Büntető Törvénykönyv módosításának elfogadását bírálták az ellenzéki PS, KDH és SaS pártok, amelyek több kormányellenes tüntetést szerveztek a módosítás elfogadásával kapcsolatban. Zuzana Števulová, parlamenti képviselő szerint a kormánykoalíciónak a saját büntetlenségének elérése a célja, és nem érdekli őket, hogy a Büntető Törvénykönyv módosításának mennyi áldozata lesz. František Majerský (KDH) szerint a kormány a módosítás jóváhagyásával áttörte a mélypontot. Mária Kolíková (SaS) erre úgy reagált, hogy a Büntető Törvénykönyv módosításának elfogadásával a koalíció amnesztiát hagyott jóvá saját emberei számára.

Igor Matovič parlamenti szerint a csütörtöki szavazás "meggyilkolta az igazságszolgáltatást" Szlovákiában. Az összes ellenzéki párt csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a módosítással a nemi erőszak bűncselekményének elévülését is lerövidítenék.

A Transparency International Slovakia (TIS) civil szervezet és a Stop Korrupció Alapítvány egyetértett abban, hogy a Büntető Törvénykönyv elfogadott módosítása gyengíti a jogállamiságot és a korrupció elleni küzdelmet.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.