2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Január 12. 14:56, csütörtök | Kzélet
Forrás: tasr

A gyerekek negyedét zaklatták már online

A gyerekek negyedét zaklatták már online

A munkaügyi tárca szóvivője szerint a gyerekek és a tinédzserek leggyakrabban a mobiltelefonjaikon interneteznek. Hozzátette, hogy a gyerekek majd 90%-a napi rendszerességgel használja.

Egy tavalyi kutatásból kiderül, hogy a megkérdezett 9 és 17 év közötti gyerekek csaknem egynegyedét zaklatták már az interneten. Erről Kristína Korenková, a Szlovák Köztársaság Munkaügyi-, Szociális- és Családügyi Minisztériumának szóvivője tájékoztatott.

„Az online zaklatás áldozatainak legfeljebb 29%-a senkinek sem vallotta ezt be. Amikor az áldozatok beszéltek róla, az leggyakrabban egy korabeli barátjukkal történt” – mondta Korenková. Az áldozatok mindössze három százaléka mesélt a tanáruknak a zaklatásról.

„2021-hez képest az online zaklatások gyakorisága csökkent. Nőtt viszont azoknak az áldozatoknak a száma, akik naponta találkoznak zaklatással” – tette hozzá a szóvivő.
A szóvivő szerint a gyerekek online tevékenységei közé a családdal/barátokkal való kapcsolattartás, a közösségi oldalak használata, videónézés vagy zene és podcastok hallgatása tartozik.

„Összességében a gyerekek és fiatalok 80%-a tudja, hogy nem ésszerű fényképet vagy videót küldeni magukról idegeneknek” – részletezte. Elmondása szerint az elmúlt évben a gyerekek 52%-a találkozott szexuális tartalommal az interneten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.