2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Augusztus 03. 15:37, csütörtök | Kzélet
Forrás: teraz.sk

490 millió italos palack és doboz került visszaváltásra az év első felében

490 millió italos palack és doboz került visszaváltásra az év első felében

A 2023 első félévében a visszaváltási arány elérte a 88 százalékot, és ezzel megközelítette a 2025-re kitűzött 90 százalékos visszaváltási célt. A teljes visszaszolgáltatási arány jelenleg 77 százalékos.

2023 első félévében 490 millió italos palackot és dobozt váltottak vissza, a tartalékolás kezdete óta már 1,3 milliárd flakont gyűjtöttek be. Erről Katarína Butkovská, a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának (KTM) államtitkára beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A visszavételi arány 2023 első félévében elérte a 88 százalékot, megközelítve a 2025-re kitűzött 90 százalékos visszavételi arányt. A teljes visszalépési arány jelenleg 77 százalékos.

"A legmagasabb a visszaváltási arány a pozsonyi régióban, ezt követi a nyitrai és a kassai régió. A régiók közötti különbségek azonban nem drámaiak, és az eredmény Szlovákia-szerte összehasonlítható" - mondta Butkovská. A gyűjtőhelyek több mint 60 százaléka önkéntes gyűjtőhely.

Elsősorban a logisztikára szeretnének továbbra is koncentrálni - tájékoztatott Marián Áč, a Backup System Administrator igazgatója. Elmondása szerint az első félévben jelentősen javult a termelés a válogatósoron. Emellett az oktatásra és a rendszer bemutatására is összpontosítottak, különös tekintettel a fiatalabb generációra.

"Két héttel ezelőtt a Tátrai Nemzeti Parkban, Hrebienoknál helyezték el az első speciális gyűjtőedényt az italos dobozok számára" - emlékeztetett Butkovská. Ezt a kezdeményezést más nemzeti parkokra is kiterjesztik. Áč elmondta, hogy ez egy kísérleti projekt, amelyet ki fognak értékelni, és tervezik a további fejlesztését a természet és a csomagolóanyag-gyűjtés területén.

A 2023-as év második felében a gyűjtőpontok bővítését is tervezik, a fogyatékkal élőkre összpontosítanak, akik csak korlátozottan férnek hozzá a gyűjtőautomatákhoz, és a válogatósorok javításába is beruháznak.

"A szlovákiai visszaváltó rendszer jó példává vált számos más ország számára, amelyek hasonló rendszer kiépítésén dolgoznak, legyen szó Csehországról, Magyarországról, Ausztriáról vagy Romániáról, ahol várhatóan jövőre vagy 2025-ben vezetik be" - tette hozzá Áč.

Forrás: teraz.sk

Címkék: üvegek, palackok, z

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.