2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Október 29. 12:24, csütörtök | Koronavírus
Forrás: Bratislavske Noviny

Országos Tesztelés: Vigyázat, ha magántesztelésre megy, nem biztos, hogy elfogadják a negatív tesztjét

Országos Tesztelés: Vigyázat, ha magántesztelésre megy, nem biztos, hogy elfogadják a negatív tesztjét

Egyre több pozsonyi lakos jelentkezik be magánlaborokban zajló tesztelésekre, ezzel is elkerülve a hétévégére várható tumultust. Igaz, több tíz euróért cserébe, de legalább sorba állni nem fog kelleni.

Igor Matovič a múlt héten kijelentette, hogy a magántesztelés engedélyezve lesz, az Egészségügyi minisztérium azonban óva inti a lakosságot – nem minden teszt jó teszt.
A hétvégén zajló Országos Tesztelés antigénes gyorsteszteket használ, ez a magánlaborok esetében eltérő lehet. „A magánrendelőkben és klinikákon zajló antigénes tesztelés nem felel meg az Országos Tesztelés hivatalos előírásainak,” magyarázta Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.
Mi következik ebből? Amennyiben nem akar részt venni az ingyenes országos vizsgálaton, de karanténban sem szeretné tölteni a következő 10 napot, úgy érdemes lesz befizetni egy hivatalos PCR-tesztre. „Az Országos Tesztelés antigénes eredményét bárki helyettesítheti egy érvényes negatív PCR-teszttel, de csak abban az esetben, ha az illető október 31. és november 1. között kapja meg a teszteredményt,” folytatta a szóvivő.
Jaroslav Naď védelmi miniszter azonban más információkat közölt. A tárcavezető szerint a PCR-teszteredmény megérkezhet később is, a kormány elfogadja, amennyiben az adott személy karanténban várja ki a teszt eredményét. A szerdai kormányhatározat azonban ezt a lehetőséget már kizárja, és az október 29. – november 1. közötti időintervallumot jelöli meg hivatalosként. A tárca szóvivője kedden azt állította, hogy amennyiben valaki a PCR-tesztet választja, akkor rá is érvényes az egy héten belüli ismétlés kötelessége.

A szerdai kormányülést követően sokan a fejükhöz kaptak. Azok, akik már jó előre lefoglalták a terminusokat egyes magánlaborokban, azok most nem tudják, menjenek-e vagy sem. A tesztért ugyanis előre kell fizetni, és amennyiben valaki nem megy el a vizsgálatra, úgy az összeg elveszik. A magánlaboros antigénes tesztelés ára 55 és 70 euró között mozog. „Na, valószínűleg mégis beállunk a sorba, és elmegyünk az állami tesztelésre,” mondta szomorúan egy pozsonyi fiatal.
Egy pozsonyi klinika így reagálta a kormány által jóváhagyott intézkedésekre:
„Sajnos annak ellenére, hogy a kormány kedden még azt állította, hogy a magántesztelések érvényesek lesznek, szerdán már ennek az ellenkezőjét nyilatkozta a kamerák előtt,” áll a klinika bejegyzésében. Az általunk kínált NADAL német antigénes tesztek sokkal minőségibbek, mint a kormány által vásárolt koreaiak. Személyzetünk nagy tapasztalattal rendelkezik és rendkívül figyelmesen kezeli a pácienseket. A teszthez hivatalos orvosi eredményeket is adunk, amelyek azonban a központi válságstáb szerdai ülése óta nem számítanak érvényesnek,” pontosított a klinika.

A magánrendelő hozzáteszi, hogy azokra, akik 28-án és 29-én vásárolták a teszteket, érvényes a sztornószabály, így nem esnek el a befizetett összegtől. Ehelyett egy másik tesztelést vagy egyéb szolgáltatást kínálnak a vásárolt teszt összegének magasságában. „Nagyon sajnáljuk a kialakult helyzetet, nem mi tehetünk róla és nem is mi alakítottuk így. Klinikánk a felszerelésekért és a működő, hivatalosan is elfogadott tesztekért már fizetett, nem beszélve az alkalmazottak bérezéséről,” zárta a klinika.

Címkék: magántesztelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.