2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Október 10. 21:58, vasárnap | Életmód
Forrás: Rákellenes Liga / Nyitókép: Corden

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Az első, apró rózsaszín szalagokat 1991-ben adták át New Yorkban. Ekkor szervezték ugyanis az első jótékonysági futást az emlőrákból felgyógyultakért. 1992 óta a szalag a Mellrák elleni küzdelem szimbóluma.

Októbert, mint a mellrák elleni küzdelem hónapját 1985 óta jegyezzük. Miért pont ez a rákfajta kapott külön hónapot? Nos, mert ez a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Becslések szerint tíz nőből egynél nagy valószínűséggel kifejlődik emlődaganat. Szlovákiában a 2018-as adatok alapján 3000 megbetegedést regisztráltak azéven. Az emlőrák ma is a 33-55 év közötti nők vezető haláloka, sőt, életkortól függetlenül is a nők halálozásának második leggyakoribb oka. A halálozások száma azonban a gyógyítás eredményességének fejlődésével egyre csökken, viszont egyre több nőnél diagnosztizálnak emlőrákot.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kialakulásának kockázata fokozódik, 80 százalékban 50 év feletti nők vannak az érintettek között. Ha a családban már előfordult emlőrák, különösen I. vagy II. fokú rokonnál az szintén rizikónövelő tényező, a 45 év alatti megbetegedéseknél ennek különösen nagy a szerepe. Nagyobb eséllyel fejlődhet ki emlődaganat azoknál, akik menstruációs életperiódusa hosszabb a normálisnál, ha 12 éves kor előtt kezdődött, vagy késői, 55 év feletti menopauza esetén. Akik 30 éves kor felett szültek, vagy gyermektelenek, a hormonális fogamzásgátlót, ösztrogén tartalmú gyógyszereket szedők, a dohányzók, túlsúlyosak mind a veszélyeztetettek közé sorolhatóak.

Az emlőrák felismerésében kulcsfontosságú a fiatal kortól rendszeresen alkalmazott önvizsgálat, amit 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni. A leginkább érintett 45-65 éves korcsoport szűrésére a kétévenkénti behívásos népegészségügyi mammográfia nyújt lehetőséget. Sajnos a részvételi arány még mindig alacsony, csupán 40% körül van. Ajánlott fiatalabb korban rendszeres szűrésre járni azoknak, akik a veszélyeztetettek közé sorolhatóak.

Bár a 65 év felettiek nem kapnak „behívót”, kétévenként nekik szintén érdemes mammográfiai vizsgálatra menniük.

A daganat korai felismerése életet ment, a Rákellenes Liga ezért középiskolásoknak szervezetten tanítja az önvizsgálatot, ezzel már fiatalon elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat.

Mellrákra utaló tünetek lehetnek: tapintható csomó/idegentest érzés a mellben, piros gyulladt megnagyobbodott emlő, alakja megváltozik, váladékozás, behúzódó kifekélyesedett bőrfelszín, láthatóvá válnak a vénák.

Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.