2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód
Forrás: Teraz.sk

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

A Szlovák Fogorvosi Kamara nem tartja normálisnak a fogászati segély egyik napról a másikra való eltörlését az egészségbiztosítóknál. Rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük ebben az ügyben. Szerintük a páciensek nem fognak örülni a változásnak. A TASR-t erről Lujza Hanová tájékoztatta a kamarától.

"A fogászati segély eltörlését két szempontból is megvizsgáltuk. Az első az, hogy már 2018-ban, az egészségbiztosító által nyújtott juttatások első bevezetése óta negatív hozzáállásunkat fejeztük ki, mert ez egy újabb adminisztratív feladat volt, amely szükségtelenül megterhelte és késleltette a fogászati egészségügyi szolgáltatót. Az utóbbi viszont a beteg álláspontja, akit ezek az anyagi juttatások motiváltak arra, hogy fogait kezeltesse" - áll a kamara közleményében.

Emellett a kamara szerint a juttatások arra is motiválták az embereket, hogy mind a fogorvosoknál, mind a háziorvosoknál részt vegyenek a megelőző szűrővizsgálatokon. A kamara bírálta, hogy a segély megszüntetése "lényegében egyik napról a másikra" történtek. "Így a betegnek kell megmondania, helyes-e ez a lépés az egészségügyi finanszírozás megszorításai szempontjából. De biztosan nem lesznek elégedettek, mivel a fogászati kezelések időpontjai egész évre vannak beütemezve, és a páciens számított az egészségbiztosítójától kapott juttatásra" - magyarázza a kamara.

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált vele az juttatások bevezetéséről vagy visszavonásáról. "Új segélyforma bevezetése esetén mi megoldásokat kínálunk, úgy tudjuk beállítani a juttatásokat, hogy azok ne legyenek megterhelőek a fogorvosok számára, és motiválóak legyenek a betegek számára. Csak kommunikációra van szükség" - tette hozzá.

Májustól megszűnik a fogászati segély az egészségbiztosítóknál. Az egészségügyi minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a fogászati juttatás betöltötte nevelési célját.

Forrás: teraz.sk

Címkék: fogászati segély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.