2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Június 23. 17:30, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Dürer kora címen nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Dürer kora címen nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Két évszázadot felölelő német nyelvterületen készült rajzot és metszetet mutat be a Szépművészeti Múzeum Dürer kora című kiállítása - írja az MTI.

A Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében megnyílt tárlat középpontjában természetesen Albrecht Dürer réz- és fametszetei állnak. A válogatás azonban szélesebb körben, az 1410-es évektől 1600-ig nyújt betekintést a múzeum Grafikai Gyűjteményének gazdag német anyagába, összesen 54 munkán keresztül - mondta el az MTI-nek a kiállítás kurátora.

Bodnár Szilvia elmondása szerint a Dürertől származó metszetek és rajzok a reneszánsz mester pályájának minden korszakába betekintést nyújtanak. Így látható Dürer ifjúkori főműveként számon tartott Apokalipszis négy lovasa, valamint az Ádám és Éva című metszet, amivel az ideális férfi és női alakok arányaira vonatkozó kutatásait összegezte a művész.

Bemutatásra kerülnek továbbá Dürer érett korszakának olyan meghatározó alkotásai is, mint például A lovag, a halál és az ördög, valamint a művészettörténet talán legismertebb metszete, a rendkívül gazdag szimbólumrendzserrel rendelkező Melancolia I.

A kiállítás továbbá - az úgynevezett Dunai iskolába tartozó festők rajzain keresztül - az önálló tájábrázolás kezdeteit is felidézi.

Albrecht Dürer a német reneszánsz legismertebb képviselője. Műveinek legjelentősebb részét portrék, oltárképek és más vallásos témájú festmények adják, de számos rézkarcot, fametszetet, könyvillusztrációt és önarcképet készített. Külön érdekesség lehet számunkra a mester magyarországi származása. Ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak, a falu nevét mint nemesi előnevet használták („ajtósi” németül Türer). Édesapja innen érkezett Nürnbergbe, ahol később a mester is született.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.