2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Június 21. 10:52, vasárnap | Életmód
Forrás: hvg.hu

Apák napja

Apák napja

Június harmadik vasárnapja van, ami azt jelenti, ez a nap az apáké. Elsősorban Amerikában vált divattá, de egyre gyakrabban köszöntjük ezen a napon az édesapákat itt, Szlovákiában is.

Az anyák napja szinte mindenki számára piros betűs ünnep, automatikusan szedjük az orgonát vagy éppen csokoládéval lepjük meg május első vasárnapján édesanyánkat. Az apák napja közel sem ennyire népszerű ünnep, tízből nyolcan valószínűleg nem is sejtik, mikor esedékes. Pedig nem tegnap találták ki, már a 20. század elején megjelent az első próbálkozás, hogy az apák is kapjanak egy saját ünnepet. Az USA-ban1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is részt vett a spokane-i apák napja ünnepségen.

Ahogy fejlődött a modern társadalom, egyre világosabbá vált, mennyire fontos az apák szerepe a családban. Számos tanulmány igazolja, hogy az apa-gyermek kapcsolat meghatározza a család működését. Léder László pszichológus a hvg.hu oldalon megjelent cikkében rámutat az apák központi szerepére a gyermek egészséges önértékelésében. „A jó apai kapcsolatú lányok stresszes helyzetben, illetve probléma megvitatása közben is megőrizték nyugalmukat“– hangsúlyozza a pszichológus.

Nem csak a lányok életét befolyásolja nagyban az apa figura, a fiúkra is különböző hatást gyakorol az apjukkal kialakult kapcsolat. „A felnőttkori empátia kialakulásának meghatározó fontosságú faktora az apai szeretet gyermekkori jelenléte. A vizsgálatok szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki ugyanis az apai jelenlét és a gyerekek agressziójának csökkenése között“– írja a szakember.

Nem véletlen tehát, hogy ezen a napon ünneplik az apaságot és a szülői szerepet. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Mert ők is számítanak, nem csak az anyagi biztonság megteremtésében, hanem a nevelésben is. Talán nem is sejtjük, mennyire meghatározó szerepet töltenek be az életünkben – így vagy úgy.

Az apák napja főképp nyugaton tört be a köztudatba, a Google például ennek az alkalomnak szenteli a mai kezdőoldalát, ahol egy virtuális üdvözlő kártyát készíthetünk a jeles alkalomra.

Az közösségi oldalakon is felbukkannak a régi családi fotók, mint például a brit királyi család Twitter-oldalán.

Fotók: Google, The Royal Family/Twitter

Címkék: apák napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.