2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. Május 30. 10:37, vasárnap | Sport
Forrás: NSO

A Chelsea nyerte a Bajnokok Ligáját

A Chelsea nyerte a Bajnokok Ligáját

Az angol házidöntőt a sötétkék gárda nyerte, így kilenc év után ismét a Chelsea álhatott a dobogó tetőfokára. A portói döntőt megnyerő csapatnak az a Thomas Tuchel az edzője, akit a magyar Lőw Zsolt segít munkájában.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
2021. május 29., Porto (Portugália), Estádio do Dragao

Manchester City (angol)–Chelsea FC (angol) 0–1 (0–1)

Porto (Portugália), Estádio do Dragao, 14 110 néző. V: Mateu Lahoz (spanyol)

Manchester City: Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – Bernardo Silva (Fernandinho, 64.), Gündogan, Foden – Mahrez, De Bruyne (Gabriel Jesus, 60.), Sterling (Agüero, 77.). Menedzser: Pep Guardiola

Chelsea: É. Mendy – Azpilicueta, Thiago Silva (Christensen, 39.), Rüdiger – R. James, Jorginho, Kanté, Chilwell – Mount (Kovacic, 80.), Havertz – Werner (Pulisic, 66.). Menedzser: Thomas Tuchel

Gólszerző: Havertz (42.)

A mérkőzés eleinte nem a Chelsea dominanciájáról szólt, a Manchester City játékosai uralták a pályát. Ez jól látszik a mutatókon, hiszen az első tíz percben 70%-os volt a labdatartási aránya a manchesterieknek. A Chelsea azonban jól kontrázott, az első negyedórában három helyzetüket is könnyen gólra válthatták volna. Másképp fogalmazva: Timo Werner akár mesterhármasnál is járhatott volna... A német támadó a 10. percben lyukat rúgott a kapu előterében, a 14.-ben – a háromból talán ez volt a legnagyobb helyzete – nem a legjobban vette át Kai Havertz bepasszolt labdáját, gyenge lövés lett a vége, Ederson védett, míg egy perccel később, kissé balra kisodródva, az oldalhálóba lőtt.

A Chelsea számára a félidő vége hidegzuhanyt jelentett: a City nyomása egyre nőtt, ráadásul egy sérülés miatt kénytelenek voltak lehozni Thiago Silvát. A szerencse azonban megfordult, a 42. percben Mason Mount a félpályáról nagyszerűen ugratta ki Olekszandr Zincsenkót lerázó Kai Havertzet, a német támadó pedig ügyesen kicselezve a kiszaladó kapust az üres kapuba gurította a játékszert. 0-1.

A világoskékek a minél gyorsabb egyenlítés reményében vetették bele magukat a második félidőbe, de az összjátékukba a támadó- és a védőtérfélen egyaránt hibák csúsztak, így nem tudtak gólhelyzeteket kialakítani – hátulról pedig nem sugárzott a játék stabilitásához szükséges nyugalom.

Sajnos a világoskékek is kényszerhelyzetbe kerültek: egy ütközés során Kevin De Bruyne olyan erővel csapódott ellenfelének, hogy könnyekkel küszködve, de kénytelen volt elhagyni a pályát. Rüdiger, a tettes sárga lappal megúszta. De Bruyne helyére jött Gabriel Jesus, majd kisvártatva Pep Guardiola beküldte Fernandinhót is az utolsó 25 percre. Vajon a „brazilos fordulat” hoz-e fordulatot a játékban is? Egy 16-oson belüli eredménytelen VAR-ozás (Ilkay Gündogan lövése Reece James válláról vágódott vissza, nem a kezéről) és egy veszélyes Rijad Mahrez-beadás (Azpilicueta nagyot mentett) jelezte a City eltökéltségét. Nyomott a City, mégis a Chelsea jutott meccslabdához: a 72. percben a középen meglóduló Havertz remek ütemben passzolt a tőle jobbra loholó Christian Pulisic elé, azonban az amerikai támadó estében, óriási helyzetben a jobb kapufa mellé pörgetett.
Az utolsó tíz percre pályára léphetett a City legenda, a búcsúmeccsét játszó Sergio Agüero, aki nem volt messze az egyenlítő góltól, de Mendy kapus kifigyelte az argentin tervét. A nyolc percre rúgó ráadásban is a City volt aktívabb, de gólt már nem sikerült szereznie. A Chelsea tehát megőrizte minimális előnyét, 1–0-ra győzött, azaz Thomas Tuchel menedzser – és segítője, Lőw Zsolt – egy évvel a PSG-vel elveszített BL-döntő után ezúttal felléphetett az európai klubfutball csúcsára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.