2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Június 27. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: tasr

A Beneš-dekrétumok a mai napig sújtják a magyarokat

A Beneš-dekrétumok a mai napig sújtják a magyarokat

Egyes polgárok vagyonát amiatt akarják kisajátítani, mert az elődeik magyar nemzetiségűek voltak – figyelmeztet Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője.

„A Beneš-dekrétumok és a hozzájuk kapcsolódó törvényerejű rendeletek, melyeket 1945-ben fogadott el a Szlovák Nemzeti Tanács, a mai napig nem évültek el. Egyszerű emberek vagyonát sajátítják ki pusztán azon az alapon, hogy magyar vagy német nemzetiségűek voltak a felmenőik” – fejtette ki Gyimesi.

Úgy véli, az ilyen eljárás nincs összhangban sem az európai jogrenddel, sem a 2004-es csatlakozási szerződéssel, melyet Szlovákia kötött az Európai Unióval, és amelyben kötelezte magát arra, hogy az ország területén nem fogja érvényesíteni a kollektív bűnösség elvét.

Ezzel összefüggésben a képviselő két friss ügyet említett. Az egyik egy magyar állampolgárt érint, akitől a Szlovák Állami Erdészet 2009-ben 36 hektárnyi, a Bártfai járásban (okres Bardejov) található erdőt próbált elperelni. „Arra hivatkoztak, hogy a tulajdonos felmenője nyilvánvalóan magyar nemzetiségű volt, és ezért ezeket az erdőket 1946-ban el kellett volna kobozni tőle” – mondta Gyimesi, hozzátéve: semmilyen elkobzási határozatot nem mutattak be.

A szóban forgó magyar állampolgár májusban pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A képviselő szerint korábban a Bártfai Járásbíróság és az Eperjesi Kerületi Bíróság is neki adott igazat, a főügyész azonban fellebbezett a Legfelsőbb Bírósághoz. Indítványozta, hogy a legfelsőbb instancia utasítsa a járásbíróságot, hogy kobozza el a szóban forgó földterületeket.

„A Bártfai Járásbíróság nagyon kellemetlen helyzetbe került, hiszen a Legfelsőbb Bíróság ítélete nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésével” – jegyezte meg a koalíciós képviselő.

A másik ügy a D4/R7-es autópályával kapcsolatos vagyonelkobzást érinti. „A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) két éve nem vásárolja fel az épülő autópálya alatti telkeket annak ellenére sem, hogy beépített telkekről van szó, és folyamatban van a kollaudálás” – figyelmeztetett Tomáš Plank, az érintett telektulajdonosok jogi képviselője.

„Az ügyfeleim eladásra kínálják a telkeiket az NDS-nek, amely azonban nem megvenni, hanem kisajátítani akarja ezeket. Azt javasolja, hogy a kompenzációt ne a tulajdonosok kapják, hanem az állam, és a Szlovák Földalapnál (SPF) helyezzék azt letétbe” – fejtette ki a jogász.

Hozzátette: a fennálló helyzetet a Szlovák Földalap okozta azáltal, hogy egy állásfoglalással két évvel ezelőtt leállította a földterületek felvásárlását, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó telkeket a múltban elkobzással terhelték. Ugyanezen állásfoglalás alapján állították le a jegyzők az örökösödési eljárások nagy részét is. Plank szerint ezáltal sérült az ügyfelei alkotmányos joga az örökléshez.

A képviselő szerint módosítani kell a vonatkozó jogszabályt, hogy az állampolgárok ne veszítsék el többé a vagyonukat. Ami a visszamenőleges ügykezelést illeti, Gyimesi egyetért azzal az állásponttal, hogy a Beneš-dekrétumokat nem lehet eltörölni.

Címkék: Beneš-dekrétumok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.