2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. November 17. 19:03, szerda | Bulvár
Forrás: Sprout Social

Zuckerberg: unalmas lenne a facebook, ha kivennénk a hírfolyam-szoftvert

Zuckerberg: unalmas lenne a facebook, ha kivennénk a hírfolyam-szoftvert

A Meta-ra keresztelt cég mindenható feje szerint nem távolítható el a sokat kritizált hírfolyam-algoritmus.

A szoftver lényege, hogy olyan és hasonló témákat, valamint posztokat részesít előnyben a hírfolyamunkon, amelyekre gyakran kattintutnk.Ez azonban egy ördögi csapda, ugyanis ha egy rövid ideig csak dezinformációs cikkekre kattintunk, akkor a facebook algoritmusa szinte már csak ilyenekkel fogja elárasztani hírfolyamunkat. Ismert tény, hogy Mark Zuckerberg nem foglalkozik a használt algoritmus negatív hatásaival, azokról szándékosan nem vesz tudomást. A közösségi oldalon a hírfolyam szűrésére alkalmazott szoftvert az elmúlt időszakban többször is módosították és ennek komoly negatív következményei voltak a platform vitakultúrájára. A negatív vagy megosztó tartalmak azóta sokkal nagyobb közönséget érnek el, mint a hagyományos bejegyzések. Mark Zuckerberget korábban több alkalommal is tájékoztatták a kiélezettebb anyagok okozta helyzetről, de azzal utasította el a felvetéseket, hogy semmi olyasmit nem lehet tenni, amely a felhasználói interakciók számát csökkentené.

Most a Meta belső dokumentumaiból kiderült, hogy a társaság azért ragaszkodik szinte görcsösen az algoritmushoz, mert anélkül unalmassá válhatna. Az elmúlt években számos alkalommal lefolytatott belső tesztek ugyanis azt mutatták, hogy a vitatott szoftver lekapcsolása drasztikusan rontaná a felhasználói élményt. Az ezt alátámasztó anyagok Frances Haugennek, a Facebook korábbi termékmenedzserének köszönhetően szivárogtak ki.

Az iratokból kiolvasható volt, hogy legalább két belső tesztben mutatták ki a Meta illetékesei, hogy az algoritmus alkalmazása nélkül a felhasználók sokkal rövidebb ideig és ritkábban tartózkodnának a platformon. Ezzel párhuzamosan visszaesne az interakciós hajlandóság is, például a megjelentetett bejegyzések kommentálása vagy a lájkolás. Egy hosszabb időszakot figyelembe véve pedig csökkenne a közösségi oldal látogatottsága.Az Illinois-i Egyetem kutatói egy kísérletben bebizonyították, hogy egy közösségi hálózat a folyamatos növekedésről és a nyereségoptimalizálásról való lemondás veszélye nélkül algoritmusok és jutalmazási rendszerek (lájkok stb.) nélkül is működhet és fejlődhet. Ugyanakkor az algoritmus hiányában az üzemeltetőknek nem jelentene ekkora problémát a gyűlöletbejegyzések és az álinformációk kiszűrése és eltávolítása.

A Meta rendszerében jelen van a "Most Recent" nevű funkció, amely bármiféle rangsorolás nélkül egyszerűen csak az időben legutolsó bejegyzéseket teszi előre, de ez kilépéskor automatikusan kikapcsol és így az újbóli bejelentkezéskor ismét az algoritmus dönti el, hogy mit lásson a látogató. A kiszivárgott dokumentumok alapján a Facebook már 2014-ben azzal kísérletezett, hogy a funkciót bekapcsolva hagyja, azonban ez azzal a hatással járt együtt, hogy a hírfolyam iránti érdeklődés jelentős mértékben visszaesett. Ezért a belső egyeztetések során még az is szóba került, hogy a funkciót teljesen eltávolítsák a platform rendszeréből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.