2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Szeptember 20. 15:37, hétfő | Világ
Forrás: BBC

Zuckerberg fittyet hány a facebook algoritmusának negatív következményeire

Zuckerberg fittyet hány a facebook algoritmusának negatív következményeire

A szociális háló alapítója egyáltalán nem zavartatja magát a facebookon alkalmazott algoritmus negatív hatásai miatt. Teszi mindezt szándékosan.

A The Wall Street Journal az elemzésében kiemelte, hogy a közösségi oldalon a hírfolyam szűrésére használt algoritmust az elmúlt időszakban többször is módosították és ennek komoly negatív következményei voltak a platform vitakultúrájára. A negatív vagy megosztó tartalmak azóta sokkal nagyobb közönséget érnek el, mint a hagyományos bejegyzések, például egy háziállatról megosztott hír vagy fotó.

Mark Zuckerberget korábban több alkalommal is tájékoztatták a kiélezettebb tartalmak okozota helyzetről és arról, hogy a munkatársak komoly aggodalmakat fogalmaztak meg az algoritmussal kapcsolatban. A cégvezető figyelmét különböző belső csoportok felhívták arra is, hogy ugyan a módosított szoftver növeli az interakciók számát, de túlzottan a negatív bejegyzések és ezzel párhuzamosan a negatív reakciók elterjedéséhez vezet.

Az amerikai újság információi alapján a menedzser azzal utasította el a felvetéseket, hogy semmi olyasmit nem lehet tenni, amely a felhasználói interakciók számát csökkentené. Vagyis Zuckerberg egyértelművé tette, hogy a minél nagyobb számú ember elérése fontosabb, mint a hírek minősége és azok társadalmi hatása, a megosztottság növekedése. A jelenség hátterében az áll, hogy az algoritmus 2018-as módosításáig folyamatosan csökkent az interakciók száma és a közösségi portál nem tudta kideríteni ennek az okát. A Facebook vezetője ezért attól tartott, hogy idővel az emberek leszoknak a szolgáltatás használatáról.

Az alkalmazottak arra is figyelmeztették a menedzsert, hogy az új algoritmus dühöngővé változtatja a platformot. A módosítások Zuckerberg szerint lehetőséget jelentenek arra, hogy a felhasználók fontosabb tartalmakat lássanak és többet kommunikálhassanak a barátaikkal. A bejegyzéseket azóta egy pontrendszer alapján elemzik. Minél több pontot kap egy anyag, annál több embernek mutatják meg. A negatív emotikon-értékelések és a több hozzászólás több pontot érnek, s mivel egy negatív reakció növeli a hozzászólások számát, a bejegyzés is értékesebb.

A The Wall Street Journal rámutatott, hogy számos európai, indiai és tajvani párt kezdte szándékosan negatívabb hangvételűre formálni a nyilatkozatait. Ezáltal a Facebookon több embert érhetnek el és a portál is nagyobb reklámbevételre tehet szert. 2019 áprilisában különböző módosításokat végeztek a szoftveren, amely oda vezetett, hogy tavaly tavasz óta kevesebb álinformáció jelenik meg. A kiadott utasítások szerint más változtatások azonban csak akkor végezhetők el, ha nem csökkentik a felhasználói interakciók számát.

Címkék: Facebook, Zuckerberg

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 15:48, péntek | Világ

A kilencvenes évek óta nem volt ilyen rossz a helyzet az európai újautó-piacon

A félvezetők hiánya miatt kialakult visszaesés már a harmadik egymást követő hónapban csökkentette az új autók forgalomba helyezésének mértékét.

2021. Október 15. 14:32, péntek | Világ

Amerikában bányásszák a legtöbb Bitcoint

Első alkalommal történt meg, hogy az Egyesült Államok megelőzte Kínát a legnépszerűbb kriptovaluta termelésében.

2021. Október 14. 15:48, csütörtök | Világ

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

Jövőre lejár az EU egyik sikertörténete, azaz elvileg megszűnik a barangolási (roaming) díjak eltörlése. Az Európai Parlament azonban ezt nem szeretné, így következő tíz évvel meghosszabbítanák a díjmentességet.

2021. Október 14. 01:30, csütörtök | Világ

JP Morgan: a kriptovaluták értéktelenek

Legyen bármennyire is sikeres a Bitcoin, keressenek vele bármennyit a befektetők vagy a kalandorok, megítélése még mindig nagyon vitatott a bankszektorban.