2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Február 28. 21:59, hétfő | Világ
Forrás: HVG

Zeman engedné harcolni a cseh állampolgárokat Ukrajna oldalán

Zeman engedné harcolni a cseh állampolgárokat Ukrajna oldalán

Csehországban egy törvény tiltja az ország állampolgárainak, hogy más nemzetek hadseregeiben harcoljanak, de egy elnöki engedéllyel ez is megoldható.

Miloš Zeman államfő nyitottan áll ahhoz a lehetőséghez, hogy cseh állampolgárok törvényes kivételt kapjanak az ukrán hadsereghez való csatlakozás érdekében. A köztársasági elnök szóvivője szerint Zeman csütörtökön vitatja meg a kérdést Petr Fiala kormányfővel, egyúttal kikéri a védelmi, a belügyi és a külügyi tárca véleményét az ügyben.

Az Európai Értékek nevű agytröszt igazgatója egy felmérés alapján kijelentette, hogy több száz cseh állampolgár már jelezte is, hogy részt venne az oroszok elleni harcokban. Jakub Janda azt tanácsolta az érdeklődőknek, hogy a közös fellépés érdekében vetessék nyilvántartásba magukat.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő néhány napja szólította fel a külföldi állampolgárokat, hogy kapcsolódjanak be Ukrajna védelmébe. Csehországban törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csakis elnöki engedéllyel van lehetőség. Vezető cseh politikusok most azt mérlegelik, hogy Ukrajna esetében módosítanák a jogszabályt – jegyezte meg a hírügynökség. „Elvileg az államfő kedvezően viszonyul ehhez az ügyhöz” – mondta Jirí Ovcácek a CTK-nak. Az Európai Értékek intézet már kidolgozta az érdeklődők számára azt a kérvényjavaslatot is, amellyel az állampolgárok az elnökhöz fordulhatnának. A cseh hatóságoknak egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy állampolgáraik engedély nélkül bekapcsolódtak volna az ukrajnai harcokba. A múltban néhány olyan eset is volt, amikor csehek engedély nélkül az orosz szakadárok oldalán harcoltak Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Ukrajna „nemzetközi alakulatot” hoz létre azoknak a külföldi önkénteseknek, akik szeretnének részt venni az oroszok elleni harcokban. Elsőként a dánok engedélyezték polgáraiknak, hogy csatlakozhassanak az Ukrajnában zajló háborúhoz. Mette Frederiksen miniszterelnök még vasárnap, az ukrajnai segítségkérést követően nyilatkozta, hogy a döntés az emberek kezében van - legyenek azok Dániában élő ukránok vagy önkéntes dánok.

“London nevében támogatta Zelenszkij ötletét Liz Truss brit külügyminiszter is. Ben Wallace brit védelmi miniszter azonban hétfőn a BBC-nek bírálta a külügyminiszter előző napi kijelentését, s úgy fogalmazott: „vannak ennél jobb módszerek is” Ukrajna biztonságának támogatására azoknak, akik nem részesültek megfelelő kiképzésben és nem szereztek katonai tapasztalatokat a brit hadseregben,” írja a HVG.hu cikke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.