2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Február 06. 20:33, hétfő | Világ
Forrás: euronews.com

Zelenszkij a héten Brüsszelbe látogathat

Zelenszkij a héten Brüsszelbe látogathat

Az ukrajnai elnök, Volodimir Zelenszkij várhatóan csütörtökön lesz Brüsszelben, amikor az EU vezetői csúcstalálkozóra gyűlnek össze, bár a biztonsági okok még megakadályozhatják a látogatást.

Az Euronews-t egy magas rangú EU-s tisztségviselő tájékoztatta, aki hozzátette, hogy Zelenszkij látogatása a belga fővárosban valószínűleg egy rendkívüli plenáris üléssel kezdődne az Európai Parlamentben. Majd azt követően csatlakozna Zelenszkij az EU vezetőihez, akik külön csúcstalálkozót tartanak Ukrajna támogatásáról, beleértve a szankciós csomagokat Oroszország ellen. Zelenszkij már többször részt vett virtuálisan ezen csúcstalálkozókon a háború kezdete óta, hogy tájékoztassa a vezetőket az aktuális ukrán helyzetről.

Az elsőként a La Stampa és a Financial Times által jelentett potenciális látogatás Zelenszkij második hivatalos külföldi útja lenne Ukrajnán kívül a 2022. februárban 24-én kezdődött orosz támadás óta. Az ősz folyamán Washingtonban járt, hogy beszédet mondjon a Kongresszusban és találkozzon az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel.

Az Európai Unió eddig nagyjából 60 milliárd eurós segélyt nyújtott Ukrajnának, ebből 12 milliárd euró katonai támogatást, 38 milliárd euró humanitárius és makroszintű pénzügyi támogatást, valamint 10 milliárd euróval támogatta azokat az ukrán menekülteket, akik az EU tagállamaiban kerestek menedéket. A nyugati szövetségesek több uniós tagállammal, köztük Németországgal és Lengyelországgal is fokozzák a nehézfegyver-szállításokat, és bejelentették, hogy hamarosan Leopard 2 harckocsikat szállítanak a háború sújtotta országba.

forrás: euronews.com
kép forrása: wikimedia.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.