2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Február 05. 16:22, vasárnap | Világ

Walt Disney: Az álmok és mesék birodalma

Walt Disney: Az álmok és mesék birodalma

Walt Disney alkotta a legismertebb és legnépszerűbb animációs filmeket és meséket, illetve alapítója a világ egyik legnagyobb médiavállalatának.

Az 1920-as évek végén kezdte el pályafutását a rajzfilmek világában, és olyan meséket hozott létre, mint a Mickey Mouse, az Egérkirály, valamint a Hercegnő és a bogár. Az évek során a cége növekedni kezdett, és ma a Walt Disney Company a világ egyik legnagyobb médiavállalata, beleértve többek közt a Disney rajzfilmeket, az ABC televíziót, a ESPN sportcsatornát és a Disneyland parkokat.

Walt Disney 1901. december 5-én született Chicago-ban, Illinois államban. Édesapja, Elias Disney farmer volt, míg édesanyja, Flora Call Disney háztartási munkákat végzett. Waltnak hat testvére volt. Ő maga sokat utazott, mielőtt megtelepedett Kaliforniában, ahol ő és testvére, Roy, megalapították a Disney Studios-t.

Az 1920-as években Walt kezdte el a Mickey Mouse karakter megalkotását, amelynek első rajzfilmje, a Steamboat Willie 1928-ban debütált. Az Egérkirály története és zenéje az első hangosfilm volt, amely megjelent a mozivásznon. Az Egérkirály népszerűsége és sikere jelentősen hozzájárult Walt sikeréhez és a cég fejlődéséhez.

A 1930-as években a Disney Studios tovább fejlődött, és a Hercegnő és a bogár című rajzfilm, valamint a Fantasia című zenés rajzfilm szintén nagyon népszerű lett. Az 1940-es években a Disney Studios kiadta első színes rajzfilmjét, a Dumbo-t, és az 1950-es években megnyitotta az első Disney parkot, a Disneyland-et Kaliforniában.

Az 1960-as években a Disney Studios tovább bővült, beleértve az ABC televíziós csatorna megvásárlását, valamint a Disney világ parkjának megnyitását Floridában. Az ABC 1960-as beépítésének kezdete után a Disney végigjárta a televíziós ipar számos területét, beleértve az élő műsorok, a rajzfilmek és az animációs filmek gyártását.

Az 1980-as években a Disney átvette a ESPN sportszolgáltatót, amely növelte a médiaipari jelenlétét, valamint újabb szórakoztató parkokat nyitott Japánban és Európában. A 90-es években a Disney megvásárolta a Miramax filmstúdiót, és belevetette magát az egész világon népszerű mozi- és televíziós sorozatok gyártásába.

A Disney a 2000-es években tovább bővítette birodalmát a médiaipari ágakban, beleértve a Pixar animációs stúdió, valamint a Marvel Comics és a Lucasfilm megvásárlását. Azóta a Disney a világ egyik vezető szórakoztató vállalatává vált, amely többféle platformon kínál szórakoztatást, beleértve a filmeket, a televíziós műsorokat, a játékokat, az élő eseményeket és az élményparkokat.

A Disney 2019-ben indította el a Disney+ streaming szolgáltatását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a Disney vállalat által birtokolt médiaipari tartalmakhoz, beleértve a Disney, a Pixar, a Marvel, a Star Wars és az National Geographic márkákat. A Disney+ nagyon népszerű lett rögtön az indulásakor, és jelentős része a streaming piacnak, amely a médiafogyasztás megváltozásával egyre növekvő tendenciát mutat.

Címkék: Disney, Walt Disney

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.