2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Január 26. 12:09, kedd | Kultúra
Forrás: dunszt.sk

Vuhan nem csak a koronavírus bölcsője

Vuhan nem csak a koronavírus bölcsője

A dunszt.sk portálon jelent meg annak az angol nyelvű cikknek az átirata, amely egy kicsit más fényben tünteti fel Vuhant, azaz a várost, ahonnan a koronavírus elindult „világhódító” útjára.

Ennek köszönhetően szinte nincs már ember a Földön, aki nem hallott volna a kínai városról. Mivel főleg negatív színben tüntetik fel ezt a kikötővárost, így sokan hajlamosak elmenni a tény mellett, hogy Vuhan bizony a kínai Punk-rock bölcsője is.
Első hallásra talán nem tűnik hihetőnek, de a kínai punk rock elterjedésében Vuhan játszotta a legnagyobb szerepet, írja a cikk. Az ország első punk zenekarának frontembere, Zhu Ning a kilencvenes években alapította meg két zenésztársával a SMZB nevű bandát.

Nem titkolt példaképük és ihletforrásuk a Nirvana és Kurt Cobain volt. „Cobain gondolatai a társadalomról, a családról és az emberekről mind benne voltak a dalaiban. Ez motivált minket, hogy mi is tegyünk valamit,” mondja Zhu.
A zenész, aki 2002-ben kilépett a SMZB-ből és megalapította a zenés eseményeket szervező Vox-irodát, mesélt a zenekar és általában a punk kezdeteiről Kínában. Elmondta, hogy amikor kopaszra borotválta a fejét, számított rá, hogy megdöbbenést kelt, de a hatás még a várakozásaihoz képest is drámai volt.

Bár a szókimondó és olykor obszcén szövegek, valamint a sokkoló külső újdonságnak számított az országban, Vuhan megfelelő táptalaj volt a punk műfajának. Nathanel Amar, a kínai punk kutatója szerint ez azért van, mert a várostól sosem állt távol a forradalmiság. Itt tört ki a lázadás, amely az 1911-es kínai felkeléshez és a köztársaság kikiáltásához vezetett, valamint a hatvanas években itt zajlott le a város és Mao Ce-tung csapatai közötti fegyveres konfliktus is.

„Ezek a történelmi tények gyakran megjelennek a punkok dalszövegeiben is” – mondja Amar.

Címkék: kultúra, punkrock, Vuhan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.