2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2022. Január 28. 20:08, péntek | Kultúra
Forrás: operabeyond.com

VR-Színház: fikció vagy a jövő zenéje?

VR-Színház: fikció vagy a jövő zenéje?

A színház évszázadok óta szent és sérthetetlen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy időnként nem kell megújulnia. Így gondolják azok is, akik a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák az előadások során.

A Zwickaui Bábszínházban a Johann Wolfgang von Goethe Tündérkirály (Rémkirály) című verséből készült produkció az első olyan mű, amelyet a helyi társulat a virtuális valóságban ad elő. A nézők VR-szemüvegeket kapnak. Monika Gerboc, a színház igazgatója elmondta, hogy ez számukra egy kalandot jelent és remélik, hogy új célközönséget tudnak így megnyerni a színház számára.

A koronavírus-járvány ideje alatt a kulturális létesítmények próbáltak megoldásokat találni a váratlan helyzetre. Van, ahol a megoldást a hagyományos előadások internetes streamelésében látták, de az elmúlt hónapokban előtérbe kerültek a kifejezetten digitális megjelenésű darabok. A digitalizálás új lehetőségeket teremt a nézők elérése. A digitális színház kiegészítheti a hagyományos intézményt és teljesen új színházi élményt teremthet. Jó példát jelentenek a hibrid produkciók, amelyeknél a nézők a színpadon zajló események mellett időnként virtuális valóság szemüveget is vesznek fel. Ez történt például az Augsburgi Állami Színházban előadott Orfeo ed Euridice című opera esetében is. Előfordul az is, hogy az érdeklődők az alkotásokat otthon vagy az iskolai órák közben nézhetik meg és vannak interaktív formátumok is, amelyeknél a nézők az események folytatását is befolyásolhatják. Vagy az is megtörténhet, hogy a közönség és a színészek a virtuális térben találkoznak egymással.

Az Augsburgi Állami Színház balett- és színházi előadásokat egyaránt kínál a virtuális valóság segítségével, ezért az intézmény létrehozta a saját digitális részlegét. A színházak rájöttek, hogy digitális úton sokkal több ember érhető el. Az új helyzethez a színészek is próbálnak alkalmazkodni. Calum MacAskill bábjátékos úgy foglalta össze a tapasztalatait és az érzéseit, hogy olyan az egész, mint palackposta a közönséggel. Nem látja a címzettet, de tudja, hogy van és reméli, hogy tetszik neki a darab.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.