2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Október 24. 14:02, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját tartalom/Projekt Vydrica

VÖDRIC-PROJEKT: Így fog kinézni a Pozsonyi vár alatti meseország

VÖDRIC-PROJEKT: Így fog kinézni a Pozsonyi vár alatti meseország

VÖDRIC/VYDRICA – október 24. – A „Vydrica” lakópark befektetői fontos memorandumot írtak alá Pozsony város vezetésével.

A szerződés értelmében a befektetőknek vigyázniuk kell a helyszín történelmi mivoltára és a környezetvédelemre is. A város nagyon jutányos áron adta el azt a kisebb telket, amelyen történelmi indíttatású elemek lesznek láthatók a projekt elkészültekor.

„Az építkezési munkálatoknak figyelembe kell venniük Pozsony összképének folytonosságát, azaz az építőknek ügyelniük kell a Pozsonyi várra és annak kertjére, valamint nem csúfíthatják el a hegytetőről elénk tárulkozó mesés panoráma látványát sem. A város nem tágított a környezetbarát megoldásoktól és a külső terek teljes elérhetőségétől sem, sőt a Víztorony felújítását is a projekt részeként tekintik, a befektető számlájára írva természetesen,” állítja az önkormányzat.

A memorandumot a városvezetés Stratégiai tervezésekért felelős bizottsága, a Környezetvédelmi bizottság, valamint a Kulturális örökségért felelős bizottság munkatársai dolgozták ki, névszerint Matej Vagač, Martin Vlačiky, Jakub Mrva, Igor Polakovič és Michal Brat.

„A projektbe rengeteg zöld megoldást dolgoztunk bele, amely nemcsak a helyszín klímájának tesz jót, de a jövőbeli lakók és látogatók számára is attraktívabbá teszi az egész projektet, nem beszélve az értékes történelmi leletek védelméről,” mondta Matej Vagač, városi képviselő.

A fő cél a kiültetett fák, a zöld tetőzetek és a parkelemek létrehozásának minőségi bebiztosítása.

Kempelen Farkas történelmi jelentősége

A helyszínen fellelhetők a Kempelen Farkas által tervezett városi vízvezeték maradványai, amelyek a memorandum alapján kivételes teret kapnak a projektben, a vízvezeték nyoma speciális elemekkel lesz feltüntetve. A látványosság mellett létrejön egy játékos-edukációs elem is, a Kempelen-park, amely bemutatja a híres feltaláló egész munkásságát. „A városközpontba így végre visszatér a főváros egyik legnevesebb szülöttje, akit híres találmányainak köszönhetően elnyerte a „Pozsonyi Da Vinci” becenevet,” tette hozzá Michal Brat.

A Víztorony

A memorandum alapján a befektető 1,500,000 eurót fordít a Víztorony területének felújítására és egy azt körülvevő szabadidőközpont létrehozására. A főváros részt vehet a projekt életre keltésében, mindezt kiállítások és kulturális események formájában. A szóban forgó telket már 2018-ban szerette volna megvásárolni a befektető, de a Városi Tanács elutasította a 375 055,88 eurós ajánlatot. Az akkori projekt része lett volna még egy lakóház és egy telek is. A mostani ár már sokkal kedvezőbb a város szempontjából, hiszen az 1,000,500 eurós összegben már nincs szó sem a lakóházról, sem a másik telekről.

Címkék: Kempelen, pozsony, Vödric

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.