2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Október 05. 16:39, hétfő | Világ
Forrás: telex

Vízágyút vetettek be a minszki tüntetésen

Vízágyút vetettek be a minszki tüntetésen

Tízezrek tüntettek vasárnap Minszkben Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondásáért, továbbá új, tiszta és szabad választások kiírásáért és a politikai foglyok szabadon bocsátásáért.

A tömeg azokhoz a börtönökhöz vonult dobszóra, ahol feltételezésük szerint a politikai okokból bebörtönzött embereket tartják fogva. Menetelésük közben az 1995 előtti nemzeti lobogókat lengették.

A hatóságok több tüntetőt is őrizetbe vettek, illetve vízágyút is bevetettek a tömeg ellen. Minszk belvárosának utcáit fegyveres, fekete sisakos rendőrök zárták le, illetve az egész fővárosban dél tájban leállt a mobilinternet-szolgáltatás – tájékoztat a Reuters hírügynökség.

Az MTI tudósítása szerint a tiltakozók Telegram-csatornáikon arra kérték az embereket, hogy nyissák meg wifi-hálózataikat. A Telex helyszíni tudósítása szerint az egész tiltakozási hullám Fehéroroszországban augusztus 9-én indult, miután a posztszovjet országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko hatodszor is megnyerte 80 százalék feletti eredménnyel a vitatható tisztaságú elnökválasztást. A tüntetések ezalkalommal azonban nem csak Minszkre korlátozódtak, s a százezret is meghaladó felvonulások lendülete azután sem tört meg, hogy a kemény rendőri fellépés nyomán hivatalosan hárman – nem hivatalosan akár több tucatnyian – meghaltak, több ezer embert pedig előállítottak.

Az ellenzék szerint a választásokat valójában Szvetlana Tyihanovszkaja nyerte, ilyen értelmű nyilatkozatot tett az EU is. Lukasenko néhány napnyi bizonytalankodás után ismét erővel próbálja elnyomni a tiltakozást: az ellenzéki politikusokat őrizetbe vetette vagy külföldre kényszerítette.

Moszkva rövid kivárás után lényegében kiállt Lukasenko mellett, bízva abban, hogy az Oroszország és Fehéroroszország valódi integrációját eddig lényegében elkerülő minszki vezetés kénytelen lesz engedményeket tenni ebben az irányban. Ez azonban nem jelenti, hogy Lukasenko biztosan számíthat Moszkvára: a tiltakozások elsősorban kifejezetten Lukasenko ellen indultak el, közvetlenül nem irányultak arra, hogy a 9,5 milliós ország elinduljon az euroatlanti integráció felé. Így a Kreml – amennyiben Lukasenko önerőből, legfeljebb közvetett orosz támogatással nem képes véget vetni a tiltakozásoknak – még eljuthat oda, hogy fokozatos átmenetet előkészítve kiáll egy alternatív, Lukasenkót felváltó utódjelölt mellett.

Címkék: Minszk, tüntetések

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.