2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Március 22. 23:49, kedd | Világ
Forrás: HVG.hu

Vitalij Klicsko: Soha nem adjuk meg magunkat

Vitalij Klicsko: Soha nem adjuk meg magunkat

Vitalij Klicsko főpolgármester arra szólította fel az európai államokat, hogy támogassák Ukrajnát gazdaságilag, politikailag és katonailag.

“A legrosszabb esetben meghalunk, de soha nem adjuk meg magunkat,” mondta Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának ülésén kedden. A volt világbajnok bokszoló videohívással vett részt a konferencián, ahol elmondta: “...az oroszok soha nem lépnek be Kijevbe, soha nem adjuk meg magunkat. Minden épületet, minden utcát, a város minden szegletét megerősítettük. Harcolni fogunk, hogy megvédjük városunkat és jövőnket. Nem borulunk le Oroszország előtt.”

A polgármester felszólította az európai államokat, hogy segítsék Ukrajnát mind gazdaságilag, mind politikailag, mind pedig katonailag. „Fegyverekre van szükségünk, a földgolyó egyik legerősebb hadseregével harcolunk,” tette hozzá Klicsko.

A konferenciabeszélgetéshez a későbbiekben Olekszij Csernisov, ukrán területfejlesztési miniszter is csatlakozott, aki arra kérte az Oroszországban működő európai cégeket, hogy hagyjanak fel tevékenységükkel az országban. „Azok a cégek, melyek még ma is Oroszországban működnek, és amelyek megtöltik az államkasszát, támogatják ezt a barbárságot,” mondta Csernisov. A tárcavezető aláhúzta: minden egyes orosz államkasszát gazdagító pénzérme bombává alakul a későbbiekben, ezek a bombák pedig ártatlan ukránok halálát okozzák.

A főváros vezetése, az Ukrajinszka Pravda hírportál és az ukrán katasztrófavédelem is megerősítette a hírt, miszerint a keddi napon tüzérségi támadás érte Kijev Obolony kerületét. Egy ember meghalt, három másik megsebesült a beszámolók szerint. Egy másik orosz támadás következtében manőverező robotrepülőgép rongált meg magánházakat a Kijev megyében található Oszikove falucskában. Az ukrán vezérkar legfrissebb adatai alapján eddig mintegy 15 600 orosz katona esett el, további ezer kerülhetett fogságba. Az ukrán erők emellett megsemmisítettek 101 orosz repülőgépet, 125 katonai helikoptert, három hadihajót, valamint 520 tankot.


Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, az orosz-ukrán tárgyalóküldöttség kijevi tagja a BBC Ukrajinának adott, kedden közzétett interjújában közölte: naponta folynak az egyeztetések Kijev és Moszkva között, Ukrajna ugyanakkor nem enged az ország területi egységét érintő kérdésekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.