2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Július 13. 12:30, hétfő | Helyi
Forrás: denníkN

Koronavírus: Visszatérhet a szájmaszk, 5000 eurós büntetés jár a házi karantén megszegéséért

Koronavírus: Visszatérhet a szájmaszk, 5000 eurós büntetés jár a házi karantén megszegéséért

Az állami karantén visszaállításánál esélyesebb, hogy ismét szájmaszkot kell viselni a szabad levegőn is. A házi karantén megszegése ezentúl kihágás lehet, amely 5000 eurós bírságot von maga után.

A Közegészségügyi Hivatal a rendkívüli állapot idején, a kliens beleegyezése nélkül is hozzáférhet azok telefonszámához és adataihoz, akik külföldről utaznak Szlovákiába. Többek közt az erre vonatkozó javaslatról tárgyal ma a kormány. A hivatal írásban kérvényezheti a hazatérők telefonszámát és adatait, a mobilszolgáltatóknak pedig 24 órán belül ki kell adnia az adatokat.

A törvényt már múlt héten belengette Igor Matovič kormányfő, mivel hirtelen emelkedni kezdett a fertőzöttek száma. Az üdülési szezon közepén járunk, az emberek a szomszédos országokba is járnak kirándulni, így egyre nagyobb a fertőzés veszélye.

A javaslatot rövidített eljárásban tervezi elfogadni a kormány, Matovič szerint még a hét folyamán megszavazhatják. Döntő szerepe lesz azonban Zuzana Čaputovának is, hiszen neki is alá kell írnia az új törvényt. A tervezet szerint az adatokat a közérdek védelme érdekében használják majd fel, például figyelmeztető üzenet küldésére, mely információt tartalmaz a járványhelyzettel és előírásokkal kapcsolatban.

Ha valaki „rizikós” államból tér haza, és nem teljesíti a házi karantént, ezentúl kihágást követ el. A minisztérium magasabb büntetést szab ki azokra, akik nem tartják be az izoláció szabályait. Ma 1650 eurós büntetés fenyegeti a szabálysértőket, ez az összeg azonban 5000 euróra emelkedik.

Martin Klus (SaS) az ülés előtt azt mondta, nincs ellene kifogása, hogy a veszélyes országokból érkezőket üzenetben informálják a következő lepésekről. Úgy véli, információs zűrzavar alakult ki, amit orvosolni kell. Eleinte minden külföldről érkezőt informálnának, később a „piros” országokból beutazóknak küldenének üzenetet.

A külügyi államtitkár nem zárta ki, hogy lesznek „sárga” országok is. Ez a rendszer már működik Csehországban és Magyarországon is, és szerinte igazságosabb eredményhez vezethet. Horvátországot még mindig „zöld” államnak tartjuk, miközben egyre gyorsabb tempóban emelkedik a fertőzöttek száma. A horvátok ismét bevezették szájmaszk kötelező viselését.

A kormányülés után, 13:00-kor ismét tárgyalni fog a szakmai bizottság. Ján Mikas tiszti főorvos ismerteti a járványhelyzet elemzését, például azt, kik, hol fertőződtek meg az országban. A szakemberek javaslatot tesznek arra is, szükséges-e ismét szigorítani az óvintézkedéseken.

Klus elmondta, mindent megtesznek azért, hogy az állami karantént ne kelljen újra bevezetni. A szakemberek fontolgatják azonban, hogy ismét elrendelik a szájmaszk kötelező viseletét, méghozzá kültéri helyeken is.

Címkék: koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.