2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Június 05. 20:00, péntek | Világ
Forrás: MTI

Visszakerült helyére Prága sokat vitatott Mária-oszlopa

Visszakerült helyére Prága sokat vitatott Mária-oszlopa

Visszakerült csütörtökön Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre a 1918-ban ledöntött barokk Mária-oszlop.

Az eredeti oszlopot Habsburg-monarchia bukása után döntötte le a tömeg egy tüntetésen, mivel az oszlopot a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották - írja z MTI.

A Mária-oszlopról és másolata felállításáról Prágában már az 1990-es évek közepétől folyik a társadalmi vita. Bár az oszlop mása már évek óta kész volt, a városi tanács még tavaly nyáron is elutasította az engedélyezést. Tavaly ősszel azonban a tanács – a megváltozott erőviszonyoknak köszönhetően – jóváhagyta az oszlop másának felállítását

Az oszlopot még 1650-ben, Prága városának svédek feletti győzelme emlékéül emelték. A harmincéves háború végén, 1648-ban vívott ostrom alatt a prágaiak megfogadták, ha sikerül megvédeniük városukat, hálául emléket állítanak Szűz Máriának.

Mindazonáltal a Mária-oszlop sok cseh szemében az osztrák és katolikus uralom jelképévé vált. Az oszlopot – más Habsburgokhoz köthető szoborral egyetemben – 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte. Hasonló sorsra jutott Szlovákiában számos magyar vonatkozású szobor is.

Az eredeti oszlop másolatát Petr Vána szobrász a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján készítette el.

A tervek szerint a térrendezési munkálatok augusztus közepén befejeződnek, és a Mária-oszlop újbóli ünnepélyes felavatására szeptemberben kerülhet sor.

(ák)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.