2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. December 07. 14:25, hétfő | Világ
Forrás: Bloomberg

Világsajtó: Így fordult Matovič ellen a saját atomfegyvere

Világsajtó: Így fordult Matovič ellen a saját atomfegyvere

A Bloomberg nemzetközi hírügynökség felfigyelt az OĽANO és a miniszterelnök preferenciáinak zuhanására.

Véleményük szerint a kormányba vetett bizalom csökkenésének oka az Országos Tesztelés sikertelensége lehet. A kormányfő nem titkolja, hogy az Országos Tesztelés az ő saját ötlete, amelybe komoly bizalmat fektetett. A járvány terjedése azonban nem lassult, így a miniszterelnök „atomfegyvere” kezd a „feltalálója” ellen fordulni.

Az ügynökség emlékeztet arra is, hogy Matovič nagy reményeket fűzött ehhez a projekthez. „Úgy gondolta, hogy az Országos Tesztelés lelassítja a vírus terjedését, megmenti a gazdaságot és nem utolsósorban egy szilárd vezér alakját kölcsönzi a miniszterelnöknek.” Úgy tűnik azonban, hogy pont az ellenkezője történik.

„A terve megbosszulta önmagát,” írja a Bloomberg. Ezt leginkább a párt preferenciái érezték meg, hiszen a választásokon elért 25% mára már csak 14%-ra erodálódott. A belengetett enyhítésekre sem került sor, és az iskolák sem várják vissza a diákokat egyelőre. A vírus terjedésének tempója egyáltalán nem csökkent, az emberek egyre frusztráltabbak, és ez a párt preferenciáin is meglátszik.
A Bloomberg itt a miniszterelnök Markíza TV-ben mondott szavait idézi, amelyek a csökkenő számok ellenére magas önbizalmat mutatnak. „Bízom a választóinkban. Három hónappal a választások előtt úgy nézett ki, hogy a parlamentbe sem jutunk be, mégis nyertünk. A felméréseket is óvatosan értékelem,” idézi az ügynökség a kormányfő szavait. A gond ott van, hogy nem csak a párt preferenciái zuhantak, hanem a kormányfő szavahihetőségén is komoly csorba esett.

„Az AKO és a Trend felmérése is azt mutatja, hogy a szlovákok több, mint 56%-a nem hisz annak, amit a miniszterelnök mond a koronavírussal kapcsolatosan.”
Másrészt, nem csak Igor Matovič tehet a jelenlegi helyzetről. A Bloomberg megjegyzi, hogy egyáltalán nem szokatlan ez a jelenség a világban. Több ország felmérése is azt mutatja, hogy csökken a vezetőkbe vetett bizalom a koronavírus okozta világválság idején, miközben a halálozások tempója a gazdaság romlásának sebessége növekszik.

Címkék: Bloomberg, világsajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.