2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 24. 14:48, szerda | Kultúra
Forrás: ATEMPO.sk / Bogányi Piano

Világelső a Bogányi-zongora

Világelső a Bogányi-zongora

A magyar fejlesztésű hangszer újabb mérföldkőhöz érkezett, írja az ATEMPO.sk kulturális weboldal.

A zongora vasöntvény tartószerkezetét kiváltó új, kompozit erőközpontot fejlesztett ki és épített meg - a világon elsőként - Bogányi Gergely zongoraművész és csapata. A technológiai csoda célja, hogy elbírja és biztonságos keretek között tartsa a rá nehezedő feszítőerőt, amely elérheti a 21-22 tonnát is. A hangszerek királyának is nevezett zongora csúcskategóriás darabjai akár 16,000 alkatrészt is tartalmazhatnak. Ezek szimbiózisa, azaz harmonikus összeszerelése adja a hangszer csodálatos hangját. Az új erőközpont több mint 200 kilogrammal könnyebb, mint a régi technológiájú vasöntvény - mondta el a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, kiemelve: ezt a világon elsőként sikerült kifejleszteniük.

A Bogányi-zongora még 2015-ben debütált. A teljesen új formájú és egyedi felépítésű szerkezetet Bogányi Gergely zongoraművész és konstruktőrök egy csapata készítette el. A csapat teljesen új technológiával próbálkozott – sikeresen. A kivitelezésben többek között Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező-dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember működött közre.

Azóta több prototípust is fejlesztettek, mára eljutottak oda, hogy a rezonánslap és a külső borítás mellett a korábbi öntöttvas keretet is kompozitból készítik. „A hangszer felfelé, de lefelé is szól, a lábaknak ugyanis akusztikus funkciójuk is van, hangvetőként a közönség felé terelik a hangmennyiséget,” idézi Bogányi szavait az ATEMPO.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.