2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2021. Január 08. 17:54, péntek | Világ
Forrás: HVG, Twitter

Videóban ismerte el Trump a vereséget

Videóban ismerte el Trump a vereséget

Szlovákiai idő szerint péntek hajnalban tette közzé Twitteren Trump azt az ominózus videót, melyen először ismerte el nyilvánosan, hogy nem lesz második ciklusa.

Rendezett hatalomátadás mellett kötelezte el magát Donald Trump volt amerikai elnök legújabb Twitter videójában. Bár minden lehetséges jogi lehetőséget kihasznált, hogy vitassa a november 20-i választás eredményét, erőlködése hiábavaló volt. A 2020-as elnök választás az Egyesült Államokban a demokrata Joe Biden győzelmével zárult. Twitter videójában Trump azt állítja, jogi lépéseivel pusztán az volt a célja, hogy biztosítsa a választás feddhetetlenségét és védje az amerikai demokráciát, s hozzátette: "a kongresszus mostanra jóváhagyta a végeredményt, január 20-án pedig egy új adminisztráció veszi át az ország irányítását."

Ennél meglepőbbet már egy ideje nem mondott. Még szerdán, az általa meghirdetett tüntetés előtt, amely a Capitolium öt halálos áldozatot követelő ostromával végződött, azzal hergelte a jelenlévőket, hogy a választást elcsalták. Ezutáni lépése viszont arra kényszerítette a Twittert, Facebookot, Instagramot és még a Snapchatet is, hogy kizárják Trumpot fiókjából. Ugyanis amikor a rendbontók már betörtek a törvényhozás épületébe, a Twitteren arról írt és beszélt egy videón, hogy jogtalanul lett megfosztva a győzelemtől, az embereket pedig félrevezették, s ezért joggal lehetnek dühösek. Ebben a videóban azonban már arra is kérte a zavargókat, hogy menjenek haza. Ezt a videót és egy tweetjét a Twitter azonban úgy értékelte, hogy fokozzák az erőszakot, ezért a közösségi oldal előbb elérhetetlenné tette őket, majd leblokkolta Trumpot.

A péntek hajnalban megjelent Twitter videóban Trump elítélte a Capitoliumba betörőket és „förtelmesnek” nevezte a törvényhozás épülete elleni ostromot. "Nem képviselitek az országunkat. Azoknak pedig, akik törvényt szegtek: meg fogtok fizetni” – mondta. Beszédében továbbá nyugtatóan szólt az emberekhez. „Le kell hűtenünk a kedélyeket, helyreállítanunk a nyugalmat” – jelentette ki. Állítása szerint mostantól arra összpontosít, hogy sima, rendezett, akadálytalan hatalomátadást biztosítson. Emellett arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a nehéz 2020-as év után „a világjárvány legyőzéséhez és a világ legnagyszerűbb gazdaságának újraépítéséhez” mindenkitől együttműködésre van szükség.Ezen kívül élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezte, hogy elnökként szolgálhatta az amerikai népet, támogatóinak pedig azt üzente: „Tudom, hogy csalódottak vagytok, de szeretném, ha tudnátok, hogy a hihetetlen utunk csak most kezdődik.”

Címkék: Trump, usa, videó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.