2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Május 11. 09:48, szerda | Világ
Forrás: Al Jazeera • AFP • TASR

Véletlen találat vagy célzott támadás ölte meg a palesztin újságírónőt?

Véletlen találat vagy célzott támadás ölte meg a palesztin újságírónőt?

Az ügy kivizsgálását már az ENSZ is sürgeti.

Az ENSZ emberjogi biztosának hivatala egy szerdai közleményében írja: “Meg vagyunk döbbenve.” A hivatal Sirina abu Akla palesztin-amerikai riporter halála körülményeinek azonnali és transzparens kivizsgálását sürgeti. A tragikusan elhunyt újságíró az Al-Jazeerának dolgozott éppen, amikor halálos találat érte. Az AFP hírügynökség anyagát a TASR vette át a mai nap folyamán, ebben pedig az áll, hogy az ENSZ “szörnyülködve fogadta az újságírónő halálhírét”. abu Akla éppen egy izraeli katonai műveletről tudósított, amikor életét vesztette. “Követeljük az ügy mihamarabbi és transzparens kivizsgálását, a bűnösöket pedig meg kell büntetni,” írta Twitterén az ENSZ emberjogi biztosának irodája, amely már meg is kezdte a helyszíni nyomozást.

Az ügy felgöngyölítésére szólított fel az USA és az Európai Unió is. Az 51 éves újságírónőt a fején érte a halálos golyó, éppen akkor, amikor egy, az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek között kialakult tűzpárbajról tudósított a Jordánia nyugati partjainál fekvő Jenin városából. A tűzpárbajban megsérült a riporter munkatársa is, az ő állapotát azonban sikerült stabilizálni. Az Al-Jazeera szerint egy célzott katonai műveletről van szó, elmondásuk szerint az izraeliek tervezték a riporter elleni támadást. A hírügynökség ezért felszólította a nemzetközi szervezetet, hogy vonják felelősségre az izraeli félt. Naftali Bennet, izraeli elnök elutasítja a vádakat. Az AFP beszámolója szerint az államfő váltig állítja: a riporter halálát okozó találat a palesztin állások irányából érkezett.

A The Times of Israel beszámolójában a zsidó állam hadserege csak annyit fűzött az ügyhöz, hogy a Jeninben található menekülttáborban lefolytatott művelet során az izraeli hadsereg felfegyverzett palesztin csapatok kereszttüzébe került, sőt robbanóanyagokkal is dobáltak rájuk, így értelemszerűen viszonozták a támadást. A hadsereg határozottan elutasítja azokat a vádakat, miszerint katonáik célzott lövéseket adtak volna le az 51 éves Sirina abu-Aklára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.