2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Szeptember 13. 09:48, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

Velence jóváhagyta az egynapos turisták belépőjét

Velence jóváhagyta az egynapos turisták belépőjét

A velencei városi tanács megszavazta a kísérletet, és jövő tavasszal elindítja azt. A belépődíjas rendszerről már régóta vitatkoznak, de a bevezetése eddig késett.

Az olaszországi Velence városának tisztviselői kedden jóváhagyták, hogy a zsúfolt történelmi belvárosban a kirándulóknak öt eurós kísérleti díjat kelljen fizetniük. A lépés hetekkel azután történt, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) figyelmeztetett, hogy a város felkerülhet a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. A TASR az AFP hírügynökségtől vette át a jelentést.

Velence városi tanácsa megszavazta a kísérletet, és jövő tavasszal indítja el azt. A testület már régóta vitatja a belépődíj-rendszert, de eddig elhalasztotta a bevezetését. A kritikusok szerint azonban ez kevéssé fogja megakadályozni a városba minden évben özönlő turistahordákat.

Az egy napra érkező turisták öt eurót fizetnek majd a történelmi belvárosba való belépésért. A velencei lagúnában fekvő városházának már most is több millió látogatót kell szabályoznia, akik a Szent Márk teret, a Rialto-hidat vagy a számtalan festői csatornát szeretnék megnézni.

Az UNESCO júliusban arra figyelmeztetett, hogy Velencét "visszafordíthatatlan" károk fenyegetik egy sor jelenség, például a tömegturizmus és az éghajlatváltozás miatt, és azt javasolta, hogy a várost vegyék fel a veszélyeztetett örökségek listájára.

"Ez az első lépés" - mondta Luigi Brugnaro polgármester arról a szavazásról, hogy a turistáknak, akik nem Velencében töltik az éjszakát, díjat kell fizetniük.

A kritikusok azonban - többek között a városi tanácsosok között - azt mondják, hogy talán egy 50 eurós díj számított volna, de egy öt eurós nem.

A hivatalos adatok szerint tavaly mintegy 3,2 millió turista éjszakázott Velence történelmi központjában - ez a szám nem tartalmazza az egynapos turisták ezreit.

A legalább egy éjszakát szállodában töltő turistáknak és a 14 éves és annál fiatalabb gyermekeknek nem kell fizetniük az öt eurós díjat.

A próba 2024-ben összesen mintegy 30 napig tart majd, főként a zsúfolt napokon, például a hosszú hétvégéken és az ünnepnapokon.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.