2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Július 22. 11:50, csütörtök | Világ
Forrás: ETH Zürich / Youtube

Velence: íme a 3D-nyomtatóval készült híd

Velence: íme a 3D-nyomtatóval készült híd

Velence legújabb látványossága egy betonhíd, amelyet egy 3D-s nyomtatóval „hoztak létre“ és amely építményhez a megszokottnál kevesebb anyagra volt szükség.

Az ETH Zürich építészei és mérnökei, valamint a Zaha Hadid építészeti iroda szakemberei 3D-nyomtatással elkészítettek egy velencei parkban egy 12 x 16 méteres új gyalogos hidat. A teherbíró betonszerkezetnél az új eljárással jelentős mennyiségű acélt és cementet lehet megtakarítani.

Az építmény neve Striatus és betonkockákból áll, amelyek a régi kőhidakhoz hasonlóan, íveket alkotva egészítik ki egymást. A különböző erők így tiszta nyomóerővel hatnak a padlóban pontosan egymáshoz merevített támaszokra. Az építőelemek a szerkezet geometriája révén stabilizálják magukat. A 3D-nyomtatású betont a szakértők az Incremental3D és a Holcim cégek munkatársaival közösen fejlesztették ki. Az építőanyagot nem vízszintesen viszik fel, hanem különleges szögekben, így pontosan derékszögben állnak a nyomóerőkkel szemben.

Philippe Block, az ETH Zürich professzora hangsúlyozta, hogy a 3D-nyomtatású beton precíz formáival ötvözhetők a hagyományos boltozatépítés alapelvei és az anyagokat kizárólag ott kell alkalmazni, ahol arra strukturálisan szükség van. Miután az építményt kockáit kötőanyag nélkül illesztették egymáshoz, így azok később újra elválaszthatók egymástól és a híd egy másik helyen ugyanúgy felépíthető. Sőt, idővel az anyagok újrahasznosíthatók.

Címkék: építészet, beton, Híd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.