2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Augusztus 31. 04:52, kedd | Világ
Forrás: Nyitókép: totalcar.hu

Végre vége: nincs többé ólmozott benzin

Végre vége: nincs többé ólmozott benzin

Annak ellenére, hogy mindenki tudta: az ólmozott benzin mérgező, száz évet kellett várnunk, míg végleg betiltották az üzemanyag ólmozását.

Vége az ólmozott benzin korának – jelentette be hétfőn az ENSZ Környezetvédelmi Programja. Az üzemanyag utolsó algériai készletét is elhasználták ugyanis júliusban, a forgalmazása ellen 19 éven át folytatott kampány eredményeként. Inger Andersen, az UNEP vezetője hatalmas mérföldkőnek nevezte az emberek egészsége és a környezet szempontjából az ólmozott benzin használatának megszüntetését.
A hírhedt ólmozott benzint majdnem 80 évig forgalmazták világszerte, annak ellenére, hogy mérgező. Állítólag az ólomra azért volt szükség, hogy abbamaradjon a motorok kopogása. Az érv elég gyenge lábakon áll, ugyanis ezt a problémát alkohollal is meg lehetett volna oldani – írja a témában készült összefoglaló tanulmány.

A benzinhez adott ólomról használatának évszázada alatt bebizonyosodott, hogy szennyezi a környezetet, a levegőt és a talajt, valamint az ivóvizet, szív-és érrendszeri betegségeket, stroke-ot és daganatos betegségeket okozhat. Emellett az üzemanyagban lévő ólom-tetraetil károsan hat az emberi agy fejlődésére, különösen a gyerekeknél – feltételezések szerint ez az erőszakos bűncselekmények számával is összefügg, növeli azok gyakoriságát.

Az európaiak kapcsoltak először, az EU egyes országaiban a nyolcvanas és a kilencvenes években már betiltották az ólmot, mint adalékot. Magyarországon egészen 2004-ig forgalmazták az ólmozott benzint, az utolsó két ország, Algéria és Irak pedig 2015-re ígérte az anyag kivonását. Ez mostanra történt meg. Az UNEP becslése szerint az ólmozott benzin beszüntetésével évente több mint 1,2 millió idő előtti elhalálozást lehet elkerülni és 2440 milliárd dollárt megtakarítani világszerte és csökkenteni lehet bűnözés arányát.

Címkék: ólmozott benzin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.