2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Július 09. 18:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Infocsallóköz

Végigtekertünk Dunaszerdahely legújabb kerékpárútján és nem voltunk tőle elájulva

Végigtekertünk Dunaszerdahely legújabb kerékpárútján és nem voltunk tőle elájulva

Újabb sávval bővül a város kerékpárút-hálózata. Mentünk rajta egy kört és Sebők Pál közlekedési szakértőt is megkérdeztük, hogy mit gondol a ilyen típusú biciklisávokról.

A város EU-s forrásokból megvalósuló projektjének keretén belül a Jesenský utcában és a Pozsonyi úton alakítottak ki egy-egy biciklisávot. Végigtekertünk rajta és nem nyűgöztek le minket a látottak.

Ottjártunkkor még néhány festési munka nem volt elvégezve, de a biciklisáv nagyobb része már elkészült.

Azt tapasztaltuk, hogy a kivitelezésnél nem fektettek túl sok energiát az aszfaltburkolat hibáinak kijavításába. Sok helyen az útburkolat szintje alá süllyedt, vagy az abból kiemelkedő csatornafedelek szabályos útakadályt képeznek a kerékpáros előtt. A Jesenský utcáról a Pozsonyi útra kanyarodva pedig olyan kátyú, gödör, úthiba kombinációjába tekertünk bele, hogy kameránk is alig bírta a megpróbáltatást.

A városháza munkatársa tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ez kerékpársáv a “Biztonságos közlekedési korridorok és kerékpár tárolók létesítése Dunaszerdahelyen” nevezetű projekt keretén belül valósult meg és kétszer 2 321 méternyi bicikliúttal lett gazdagabb a város. A projekt ezen részének összköltsége 61 976,87 euró. A Fő utca kerékpársávjainak újrafestése pedig 46 725,06 euróba került. A projekt része volt még a két biciklitároló és bicikliállványok is, amelyek alapozással együtt több, mint 90 000 euróba kerültek.

Ahogy a mellékelt képek és a cikk alján található galéria is mutatja, a kivitelezés hagy maga után némi kivetnivalót, de mit mond a szakértő? Milyen gyakorlati haszna van egy bicikliútnak, amelyet a meglévő útszegélyre festenek fel, a forgalmi rend lényegesebb megváltoztatása nélkül?

  • Sebők Pál közlekedési szakértőt kérdeztük

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen gyakorlati haszna van egy olyan biciklisávnak, amely lényegében az úttal párhuzamosan fut és a kereszeződésekben sincs fizikailag elválasztva biciklis- és a járműforgalom. Sebők Pál rámutatott arra, hogy nem olyan egyszerű a beruházó dolga tulajdonjogi és technikai szempontból sem. “Ha egy tökéletes forgalomtechnikai világban élnénk, reggel arra ébrednénk, hogy egy éjszaka alatt megvalósult egy komplex úthálózat a konkrét szükségletek szerint, ahol minden résztvevő számára külön közlekedési terület került kialakításra, minden akadály és lehetséges ütközési pont nélkül. A valóság viszont az, hogy egy úthálózat építése fokozatos, lépesről lépésre történő folyamat, amely nem kevés pénzügyi, technikai és jogi bukkanóval jár. Nem beszélve arról, hogy a közúti forgalom egy élő szervezet, amelynek a szükségletei idővel változnak” - mondta a szakértő.

Szerinte szakmai szempontból mindenképp a legideálisabb megoldás az, ha a járműtípusok saját, különálló sávval rendelkeznek. “Szakmai szempontból az optimális megoldást a közös kivitelezés jelentené – ez vitathatatlan. A tapasztalat viszont az mutatja, hogy mindig a beruházó, ebben az esetben az önkormányzat, a maga lehetőségei szerint ütemezi be az ilyen befektetések menetét” - jelentette ki Sebők.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyivel teszi biztonságosabbá a biciklisek közlekedését a meglévő útszegélyre felfestett bicikliút. A szakértő szerint ez a megoldás mindenképp jobb, mint a semmi. “A biciklisávok fő célja, hogy a bringások számára egyértelműen kijelölt területek legyenek létrehozva a megadott közúti viszonyok között. Ebből a szempontból a megoldás növeli a közlekedés biztonságát. Viszont, hosszútávon mindenképpen az elválasztott bicikliutakra kell összpontosítani a belvárosokban is, de az csak az autós forgalom további korlátozásával valósítható meg” -mondta. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy közlekedésbiztonsági szempontból nagyon fontos egy olyan tudatos résztvevő, aki nem csak magára, hanem a közlekedés többi résztvevőjére is odafigyel.

Utolsó kérdésünkben a beruházás anyagi oldalát vettük górcső alá. A beruházást gazdasági oldalról elfogadhatónak tartja. "A végső árakból kiindulva, körülbelül 8 – 13 euró közti négyzetméteres árral kell számolni az ilyen befektetéseknél. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a belvárosban épített elválasztott biciklis út kivitelezési négyzetméterára ezeknek az áraknak akár a tízszeresét is elérheti, akkor rövidtávon, mint ideiglenes forgalomtechnikai megoldás, vagy mint egyedüli lehetséges megoldás elfogadható a biciklisávok jelölése gazdasági oldalról is. Nem beszélve arról, hogy az épített bicikli utak festései is felújításra szorulnak, így a fenntartási költségek összehasonlíthatóak.” - mondta.

Figyelmeztetett a kontinuitás fontosságára, szerinte nem csak akkor kell bicikliutat építeni, amikor a költségeket külső forrásból tudja fedezni a város. Ez a hálózat állandó fejlesztésre szorul. “Ne csak akkor valósítsunk meg egy – egy szakaszt, amikor arra külső támogatások vannak kéznél, de folyamatosan kell lépesről lépésre, évről évre előkészíteni és kivitelezni az ilyen befektetéseket. Máskülönben a tervek és célok lassan de biztosan elkopnak” - zárta le Sebők Pál közlekedési szakértő.

Összegezve a szakértő véleményét, kijelenthetjük, hogy a szándék, hogy valamilyen formában szétválasszuk a járművek különböző típusait a forgalomban, mindenképpen jó és a helyzethez mérten a képeken látható festett megoldásnak is van gyakorlati haszna. A biciklisávok segítik biztonságosabbá tenni a közlekedést még akkor is, ha ez nem is a lehető legideálisabb megoldás. Másrészt, van ahol csak ez az opció jöhet számításba. Tapasztalataink viszont azt mutatják, hogy a kivitelezés hagy maga után némi kivetnivalót. A képek és a videó magukért beszélnek.

Helyszíni fotók, videó, szöveg: Lelkes Levente

Egyéb fotók: dunaszerdahelyi.sk

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.