2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Január 13. 15:51, csütörtök | Helyi
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Nagy Attila

Várostörténeti kifestőt kapnak a dunaszerdahelyi gyerekek

Várostörténeti kifestőt kapnak a dunaszerdahelyi gyerekek

Dunaszerdahely önkormányzata a kisebbeknek kifestőt, a nagyobb gyermekeknek pedig egy, a város jeles személyiségeit bemutató kiadványt ajándékoz az újévben.

Az edukációs jellegű ajándékokat fokozatosan juttatják el a város magyar nyelvű oktatásai intézményeibe – írja a dunaszerdahelyi.sk városi portál cikke. Mivel a város éppen a Szladits Károly-emlékévből lép át a Kondé-emlékévbe, A. Szabó László alpolgármester szerint fontos és időszerű a helyi értékek és neves személyiségek bemutatása. Elsősorban azért, mert így a gyerekek és a fiatalok új példaképekkel gyarapodhatnak, másodsorban pedig az emlékek ápolása örökké fontos lesz. Az alpolgármester leszögezte: nem múltba révedésről van szó, hanem a város gazdag múltját kell újra bevinni a köztudatba.

„Az egymásba fonódó emlékévek célja ugyanis nem más, mint felemelni azokat a helyi értékeket, amelyekre a város lakosai, fiataljai példaképként tekinthetnek,” fogalmazott az alpolgármester. Mint elmondta, Dunaszerdahely szülöttének, a Kossuth-díjas jogásznak szentelt tavalyi emlékév szintén ezt szolgálta: megemlékezni és felhívni a figyelmet arra, hogy a város mennyi tudóst, jeles személyiséget adott a régiónak és a magyarságnak.

Ennek apropóján született az ötlet, hogy minden ovis és alsó tagozatos dunaszerdahelyi gyermek kapjon egy kifestőt, ill. egy jeles helyi személyiségeket bemutató kiskiadványt. „A kiadványokat a 2021-es év végén szerettük volna elvinni a gyerekeknek, de a felerősödött pandémiás helyzet miatt úgy döntöttünk, biztonságosabb, ha az újabb év elején tesszük azt meg, a lehetőségekhez igazodva. Szeretnénk ugyanis ezeket személyesen eljuttatni a gyerekekhez, mintegy jelezve, hogy a város vezetése számára hangsúlyos a közösség és a közösséget alkotó személyek jó példájának a megmutatása,” tette hozzá A. Szabó László.

„A két kiadványt a városi médiavállalat, a Perfects Rt. jelentette meg, a helytörténettel foglalkozó Biró Márton Társulás szakmai segítsége mentén egyelőre a magyar tannyelvű intézmények számára. A kiadványokat Nagy Attila helytörténész állította össze, a kifestőt pedig Nagy Szabina, a magángimnázium diákja rajzolta meg,” jelezte az alpolgármester.

A kifestő a város egykori és mai fontosabb épületeit jeleníti meg, így többek között a fiatalok megnézhetik, illetve „újraépíthetik” többek között a „szerdahelyi várat”, vagyis a hajdan kőfallal körülölelt Szent György-templomot, a Fehér kastélyt, a nagyzsinagógát, a Sárga kastélyt vagy a járásbíróságot is, de például a Thermalpark új épületét is. A kifestőben rövid szöveg segít eligazodni, így az „alkotás”, illetve a múltidézés folyamatába bekapcsolódhatnak a szülők vagy a család nagyobb tagjai is – írja a cikk. A kiadvány huszonnégy oldalon mutatja be a város híres szülötteit, ráadásul új szereplőknek is jutott hely.

A város jeles személyiségeit bemutató kiskiadvány borítója. Forrás: dunaszerdahelyi.sk

Az ismerősen csengő nevek közül pár: pókateleki Kondé Miklós püspök, a néprajzkutató Csaplár Benedek, a Kelet-kutató Vámbéry Ármin, a biokémikus Ács György, a jogász Szladits Károly vagy a cimbalmos Banyák Simon. A felsorolt nevek mellet azonban eddig kevésbé ismert személyiségek is teret kaptak a könyvben, ilyen például: a Sárga kastélyt építtető Padányi Biró Márton veszprémi püspök vagy padányi Biró István földbirtokos mellett dévaványai Halasy Márton alispán, az 1848-as honvédtiszt Gálffy Ignác, a vegyész Farkas László, Kircsfalusy Vilmos tábornok vagy a magyar ejtőernyőzés egyik első jelentős alakja, Perley Lajos. A füzet különlegessége, hogy a rövid szövegek mellé eddig sosem látott, ritka portrék is társultak.

„A 2022-es évet pedig a Biró Márton Polgári Társulás javaslatára nyilvánította Kondé-emlékévvé Dunaszerdahely város önkormányzata, a jeles (duna)szerdahelyi család történelmi megjelenésének 680. évfordulója alkalmából. A településtörténet egyik legismertebb történelmi családjának, a pókateleki Kondé családnak az őse ugyanis idén 680 esztendeje, 1342-ben szerezte meg a mai Sárga kastélyt is magába foglaló egykori Pókatelkét, Pókaföldét – ez a történelmi esemény szolgáltatott így apropót az emlékév meghirdetésére. Az emlékév során több lokálpatrióta, helytörténeti esemény eleveníti fel majd Dunaszerdahely város történelmi gyökereit, mutatja be településünk jeles személyiségeit, kiemelten a pókateleki Kondé családot és annak tagjait. A cél a lokálpatroitizmus és a regionalizmus erősítése, illetve a dunaszerdahelyi fiatalok számára ezen személyiségek példaképül állítása. Az emlékév e céljaiban pedig ráépül a 2021-es Szladits Károly-, illetve a 2016-os Csaplár Benedek-emlékévekre, annak hagyományait folytatva,” zárja a dunaszerdahelyi.sk cikke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.