2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Január 03. 15:56, kedd | Kzélet
Forrás: dennike.sk / parameter.sk

Változnak az autók regisztrációs szabályai

Változnak az autók regisztrációs szabályai

A rendszámok mostantól a személygépjárműhöz lesznek kötve, nem a tulajdonoshoz.

Az átírást ezentúl bármelyik közlekedés-rendészeten elintézhetjük.
Eltűnnek a táblákról a járások jelzései, az elektromos autók zöld jelzéseinek kialakítása is megváltozik. Az új rendszámok országosak lesznek, már nem arra a járásra utalnak majd, ahol az autót nyilvántartásba vették. Az átírás után is megmaradhatnak az eredeti táblák az autón.

Ha egy autó megkapta a rendszámtáblát, az addig maradhat rajta, amíg használatban van a gépjármű, így amikor eladjuk autónkat, a leendő tulajdonos ugyanazzal a rendszámmal tudja majd használni, mint mi - írja a Denník E.

A változtatással pénzt takarít meg az állam és a magánszemélyek egyaránt. Az új táblák kiadásakor 33 eurós kezelési költség fogja terhelni az autók tulajdonosait.

Az eddigi rendszer szerint az autón csak abban az esetben maradhatott ugyanaz a rendszám, ha járáson belül váltott tulajdonost. Abban az esetben, ha különböző járásból jöttek a felek, az eladónak a saját járási központjába kellett bemennie bejelenteni az eladást, illetve a vevő meghatalmazásával kijelenteni a kocsit. A vásárló a saját járásában ugyanazt az autót a vételi szerződéssel be tudta jelenteni. Szintén rendszámot kellett cserélni az autókon, ha más járásba költözött át a tulajdonosuk.

Az új változtatás szerint az átírást már az ország bármely pontján el lehet majd intézni. Ezen kívül az autósok választhatnak majd, hogy eladáskor odaadják-e az új tulajdonosnak a rendszámot is, ugyanis ha egy éven belül új autót vásárolnak, feltehetik rá az előző autó tábláit.

Januártól AA000AA formában kezdi kiadni az új rendszámokat a belügyminisztérium, függetlenül attól, hol evidálják az autót - írja a parameter.sk.

Az elektromos és plug-in hibrid autók rendszámait az új évtől már nem a megszokott zöld alappal adják ki. Januártól fehér alapon zöld színű betűkkel jelzik majd az érintett autókat, amelyek EL vagy EV betűkombinációval kezdődnek majd. Az eddig regisztrált járművek megtarthatják a kiosztott rendszámokat, nem szükséges lecserélni újra.

A rendszámok gyártása januártól állami kézben lesz, mégpedig a belügyminisztériumhoz tartozó autójavító vállalat készíti majd el a jelzéseket. A gyártás elkezdésébe 2 millió eurót invesztált az állam. A tárca a tervek szerint negyedével fog kevesebbet fizetni a rendszámokért, mint a mostani külső beszállítónak, saját gyártásának köszönhetően pedig négy év alatt megközelítőleg 5 millió eurót spórol majd meg.

Forrás: dennike.sk / parameter.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.