2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. November 02. 17:55, hétfő | Helyi önkormányzati

Vallo: Pozsonyban nincs értelme még egy kör tesztelésnek

Vallo: Pozsonyban nincs értelme még egy kör tesztelésnek

Pozsonyban nincs értelme még egy kör tesztelésnek, állítja Matúš Vallo polgármester. Mit mond erre Matovič?

Az első kör eredménye minden elvárást felülmúlt, de az egészségügyi munkások, az önkéntesek és az önkormányzatok képviselői is teljesen kimerültek.
„One time mögöttünk, next time előttünk,” viccelt a kormányfő közösségi oldalán, ezzel is jelezve, hogy nem enged az Országos Tesztelés második körének gondolatából. Annyit azonban megengedett, hogy egy-két járás akár kivételt is kaphat. Úgy látszik azonban, hogy a polgármesterek és önkormányzati képviselők szavai nem hatották meg a kormányfőt, miszerint ilyen alacsony számoknál teljesen felesleges az újratesztelés. A pozsonyi városrészek polgármesterei tegnap már jelezték ebbéli aggodalmaikat, Matúš Vallo polgármester hozzájuk csatlakozott a mai napon.

Felelősségteljes Pozsony
A fővárosban nagyon kevés új fertőzöttet regisztráltak, amely csak megerősítette a hetek óta zajló napi PCR-tesztek eredményeinek tendenciáját. Az első kritikus hangok a kimerült károlyfalusi polgármesterasszonytól érkeztek. „Eljátszottam azzal a gondolattal, hogy ha tényleg előírnák nekünk a második körös tesztelést, akkor Károlyfalu lakosságát polgári engedetlenségre buzdítanám,” nyilatkozta. Később a főváros többi részének polgármesterei is csatlakoztak a polgármesterasszonyhoz, akik szerint egy következő körnek már semmi értelme.

„Ha figyelembe vesszük az antigénes tesztek pontatlanságát, akkor is megállapíthatjuk, hogy a pozsonyiak felelősségteljesen állnak a járvány elleni harchoz. Türelmesen hordjuk a szájmaszkokat, tartjuk a kötelező távolságot, és betartjuk az összes rendeletet és szabályt, még ha azok gyökeresen is megváltoztatták életünket,” mondta a főpolgármester. Hozzátette, hogy ilyen alacsony számok után (0,3%) a tesztelés második körét kétségbe vonó hangoknak bizony van helye a köztudatban.

Anyagi források
A polgármester arra is felhívja a figyelmet, hogy az anyagi forrásokat okosan kell felhasználni. Szerinte a tesztelés helyett a pénzt értelmesebb volna a pozitív eredménnyel rendelkezők kapcsolatainak felkutatására és tesztelésére fordítani. „Akárcsak Önök, én is büszke vagyok a hétvégén látott társadalmi összefogásra, de nem kérhetjük a lakosságot ismét egy ilyen hatalmas mozgósításra, ha nem látják/látjuk értelmét,” mondta Vallo.

Nem szabad kiengednünk
A hétvégén használt antigénes tesztek megbízhatósága nem a legmagasabb. A szakértők szerint csak azokat sikerült kiszűrni, akik testében magas a fertőzés mértéke. Erre figyelmeztet a polgármester is. „Az, hogy a hétvégi számok ilyen jók lettek, az nem azt jelenti, hogy győztünk. A vírus itt van közöttünk, a környező országokban, de Szlovákia több részén is. Kérem legyenek óvatosak és felelősségteljesek, hordjuk a maszkot és tartsuk be a kötelező távolságokat,” zárta a főpolgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.