2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. Szeptember 14. 11:39, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: TASR

Vallo: A fővárosi szigorítások sok ezer ember életét érinthetik negatívan

Vallo: A fővárosi szigorítások sok ezer ember életét érinthetik negatívan

POZSONY, szeptember 14. – Pozsonyban és a Pozsonyi kerületben több ezer ember életét érinthetik a legújabb, szigorított járványellenes intézkedések, elsősorban a kultúra és sport területén lesznek érezhető változások.

Ezt Matúš Vallo főpolgármester mondta hozzátéve, hogy az új intézkedések hétfőtől (14.9.) lépnek érvénybe. Mostantól a kültéri tömegrendezvények esetében 100, a beltérik esetében pedig 50 fő a megengedett maximális létszám.
Vallo fontosnak tartotta leszögezni, hogy az intézkedések kidolgozásában és bevezetésében a városvezetésnek semmilyen szerepe nem volt, az utasításokat a járványügyi bizottság ülésén kapták meg. „A polgármester-helyettes asszony ezen a találkozón jelezte nemtetszését az intézkedések érvénybe lépésének kitolásával kapcsolatban. Amennyiben a higénikusok most ajánlanak olyan intézkedéseket, amelyek segíthetnek Pozsony városán, akkor ne két hét múlva hozzuk meg azokat, amikor már talán teljesen más lesz a helyzet,” magyarázta Vallo.
Elmondása alapján a városnak nincs más választása, mint elfogadnia és tiszteletben tartania az intézkedéseket. Kulcsfontosságúnak tartja azonban azt, hogy az állam csak akkor hozzon ekkora volumenű intézkedéseket, ha már rendelkezik alátámasztható és minőségi adatokkal a rizikós események és aktivitások kapcsán.

Vallo azt akarja, hogy csak azokat az intézkedéseket hozzuk meg, amelyek tényleg elkerülhetetlenek és effektívek az új fajta koronavírus elleni harcban.
„A tömegrendezvények nagyon sokféle aktivitást foglalnak magukba, nem beszélve arról, hogy mindegyiknek eltérő a vírus terjedésére vonatkozó rizikófaktora. Ez a veszély például sokkal kisebb egy színházi előadás esetében, ahol a nézők maszkokban és a szociális távolságot betartva szórakoznak. Össze sem lehet hasonlítani egy ilyen eseményt egy klasszikus bulival, ahol az emberek egymás közvetlen közelében mozognak,” állapította meg Vallo.

Szerinte ezeket az állításokat alátámasztják a külföldi tapasztalatok, ahol bizonyos kulturális eseményeket nagy létszám mellett is biztonságosan tudtak megszervezni anélkül, hogy vírus-epicentrummá váltak volna.
„Meg vagyunk győződve arról, hogy az ilyen intézkedések bevezetése előtt az államnak nem ártana mérlegelni és precízen definiálni ezeket a különbségeket. Különösen azért, mert városunk lakói elvárják az államtól az effektív és hasznos intézkedések meghozatalát,” mondta Vallo.

Úgy gondolja, eljött az ideje annak, hogy az állam megfelelő módon kárpótolja a művészetekkel foglalkozókat és a szektor minden olyan tagját, akit anyagilag érintett a koronavírus okozta járvány. Natália Milanová kultuszminiszter vasárnap azt állította, hogy Eduard Hégerrel karöltve már dolgoznak egy kompenzációs terven, amely anyagilag segítene a hazai kultúrának. Ezt a szegmenst érintette legsúlyosabban a világjárvány.

Pozsony megye hétfőtől szigorítja az új koronavírus okozta járványra vonatkozó intézkedéseit. A korlátozások minden pozsonyi városrészre, valamint Malacka, Szenc és Bazin városára is érvényesek lesznek.

Címkék: pozsony, Vallo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.