2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Április 02. 18:53, szombat | Magyarország
Forrás: portfoilio.hu

Választások 2022: Szíjjártó közölte az első lényeges adatot

Választások 2022: Szíjjártó közölte az első lényeges adatot

A világnak már vannak olyan pontjai, ahol már szavazhatnak a magyarok

Ezek azok a külföldön élő, vagy éppen orr tartózkodó magyarok, akik regisztráltak a szavazásra - ők ma délelőttől kezdődően elkezdhették leadni szavazataikat a külképviseleteken - mondta Szijjártó Péter Facebook videójában.

A külügyminiszter a levélszavazatokkal kapcsolatban számot is megosztott: eddig 256 089 levélszavazat érkezett meg a határon túliaktól.
Videós formában jelentkezett be szombat délelőtt Facebook oldalán Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter, aki a külföldi és külhoni magyarok szavazatairól beszélt.

Dél-Amerikában délelőtt 11-kor nyitott a szavazás, ezt követték az észak-amerikai városok keletről nyugatra haladva. Új Zélandon csak vasárnap indulhat a szavazás, helyi idő szerint Szombat este 8-kor.

Összesen 145 külképviseleten lehet szavazni, egy helyen azonban ez ellehetetlenült - Sanghajban a kijárási tilalom miatt nincs lehetőség a részvételre. 4 éve közel 60 000-en voksoltak külképviseleteken, idén körülbelül 65 000-en.

A határon túli magyaroknak már korábban is elindult a szavazás, ők ugyanis levélben is választhatnak.

A KÜLÜGYMINISZTER BEJELENTÉSE SZERINT EDDIG 256 089 LEVÉLSZAVAZAT ÉRKEZETT MEG A NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODÁHOZ.

A határon túli magyarok holnap este 7 óráig adhatják le csomagjaikat. Romániában a csíkszeredai, kolozsvári és bukaresti külképviseleteken, a Vajdaságban Szabadkán és Belgrádban.

"A holnapi nap folyamán minden olyan határátkelő, mely egyébként nem non-stop van nyitva, szintén meghosszabbított ideig lesz nyitva, reggel 5 és este 8 óra között" mondta a külügyminiszter. A román határon lévő 10 kisebb átkelő, mely csak szombaton szokott nyitva lenni, most vasárnap is nyitva lesz azok előtt akik nem küldték el vagy nem adták le a külképviseleteken a levélszavazat-csomagjukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.