2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Július 19. 02:41, kedd | Világ
Forrás: ÚjSzó.com • infocsallóköz.sk

Vajon tényleg a kőkorszakba repíti Oroszországot a rengeteg szankció?

Vajon tényleg a kőkorszakba repíti Oroszországot a rengeteg szankció?

Tizenhárom pontban gyűjtötte össze az ÚjSzó napilap, miért is lesznek Oroszország fejlődésére drasztikus hatással a nyugati országok által bevezetett szankciók.

“Ha valaki azt állítja, hogy a szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak, az vagy hazudik, vagy egyszerűen nem tudja, miről beszél. Az orosz gazdaságot gyakorlatilag ellehetetlenítik a nyugati korlátozások – lássuk azokat a pontokat, amelyek bizonyítják eme állítást!” írja cikkében a lap.

Infláció
Európában sem alacsony, de Oroszországban még drasztikusabb méreteket öltött az infláció. A fogyasztói árak az egekben, az életszínvonal pedig érezhetően romlott.

A gépipar összeomlása
Térdre rogyott a gépipar - írja a cikk. A gazdasági adatok szerint az alkatrészhiány miatt a termelés a januári szint csupán 15%-át éri el.

Kivonultak az autógyárak
A második ponthoz köthető az autógyártás hanyatlása. A kivonult cégek miatt ez a szegmens szinte teljesen lebénult.

Az orosz ál-Meki sem a régi
Jól jelzi az élelmiszeripar problémáit az a tény, hogy a McDonalds oroszországi kivonulása után létrehozott “orosz meki” a burgonyahiányra hivatkozva levette a sült krumplit a kínálatból.

A bankkártyák lassan semmire sem jók
A banki szektor elleni szankciók folyományaként a mobilos fizetés maradt az egyetlen módszer, ami még életképes Oroszországban.

Nincs szilikon és Botox
Nyilván nem ez fogja térdre kényszeríteni a gazdaságot, reméljük a cikk írója csak szarkazmussal akarta szemléltetni, hogy szinte minden hiányzik a piacról.

Nem jó a Merci, sem a Bömös
Aki külföldi márkájú gépkocsit birtokol, annak alkatrész-csere esetén hónapokig kell várnia, azaz lassan, de biztosan működésképtelenné válnak a nyugati autók az országban.

Romlanak a repülőgépek is
A nyugati beszállítók által gyártott repülőgépek a karbantartás és az alkatrészek hiánya miatt kezdenek tönkremenni. Az orosz repülőgépeket a repülési tilalom és a nem engedélyezett komponensekkel való közlekedés veszélyezteti.

Ázsia sem segít
Csapás érte az 5G hálózatok kiépítésének folyamatát is. Az Ericsson és a Nika kivonulását követően a Huawei is határozatlan időre felfüggesztette az 5G kiépítését.

Államcsőd
Oroszország nem fizeti adósságait, így gyakorlatilag csődbe ment. A hitelezők türelme pedig elvileg véges.

A szankciók a szórakozásnak is bevittek egy ütést
Nincs mit vetíteni a mozikban, a piacon pedig nincsenek elektronikus eszközök. Az országból kivonult cégek: Disney, Sony, Warner Bros., Apple, Nokia, Dell, Nvidia, AMD.

A Sport
Az orosz sport tecchalott állapotban van. Az orosz sportolók nem vehetnek részt rangos világeseményeken, ahol pedig engedik őket, ott nem képviselhetik az országukat. Egyre nagyobb az elégedetlenség a sportolók körében.

Súlyos a gyógyszerhiány
Oroszország nem képes ellátni polgárait a megfelelő mennyiségő, ill. kvalitású gyógyszerekkel, így leginkább a szívbetegek és a vírusokra érzékeny emberek kerültek életveszélybe. Olyan alapgyógyszerekhez sem lehet lassan hozzájutni, mint a köhögés elleni szerek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.