2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Október 27. 17:13, kedd | Koronavírus
Forrás: TASR

Vagus: a hajléktalanok tesztelése körül rengeteg a kérdőjel

Vagus: a hajléktalanok tesztelése körül rengeteg a kérdőjel

Pozsony, október 26. (TASR) - A COVID-19 országos tesztelésének részeként szükséges biztosítani egy olyan rendszert, amely több mint 23 000 olyan szlovák állampolgár igényeihez is fog igazodni, akiknek nincs otthonuk.

Erre a Vagus Polgári Társulás hívta fel a figyelmet, amely a pozsonyi hajléktalanokkal foglalkozik. Az egyesület szerint továbbra sem egyértelmű, hogy egy személyi igazolvánnyal nem rendelkező ember hogyan vehet részt az átfogó tesztelésen, illetve pozitív eredmény esetén hol tartózkodjon a kötelező karantén ideje alatt. A munkaügyi minisztérium a Vagus Polgári Társulás alapján pénteken, október 23-án adott ki információt arról, hogy a bentlakásos és járóbeteg-ellátó szolgáltatók tesztelhetik ügyfeleiket és alkalmazottaikat a szolgáltatás nyújtásának helyszínén. A szervezet viszont nem érti, hogy ezekre az igényekre miért indikatív gyorsteszteket különítettek el, amelyek eredményessége megkérdőjelezhető.
Azt sem értik, hogyan lehet ezek alapján a negatív eredményeket igazoló bizonyítványokat kiállítani. "A szociális szolgáltatók bejelentik a szükséges igazolások számát, majd átveszik azokat a település vagy város területvizsgálatának gyűjtőhelyén, a szociális szolgáltatás nyújtásának helye szerint. Ügyfeleinkhez csak ezután kerülnek. Ez jelentősen meghaladja a jelzett 30 perces várakozási időt," jelentette ki a társulat. Ahogy állítja, még mindig nincsen információjuk arról, hogy a tesztelés előtt szükséges lesz e a személyazonosságot személyi igazolvánnyal vagy más dokumentummal igazolni, ami gyakran problémát jelent az ügyfelek számára.

A Vagus Polgári Társulás alapján az is kérdéses, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek a COVID-19 tesztje pozitív lesz, ki fog gondoskodni róluk, hova fognak menni és ki fogja a szállításukat biztosítani. "A minisztériumok egymásra vagy az egyes városokra hárítják a felelősséget. Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy léteznének olyan létesítmények, amelyekben a hajléktalan emberek várakozhatnak a karantén alatt," jegyezte meg a társulat azzal, hogy az sem egyértelmű, hogy fognak viszonyulni azokhoz az emberekhez, akik nem jutnak el a szűrésre és nem lesznek képesek bizonyítvánnyal igazolni magukat. A pozsonyi Domec nappali központjában a Vagus felmérést végzett a tesztelés iránti érdeklődésről. Körülbelül 65 ember vett részt és a válaszadók több mint 95 százaléka teszteltetné magát. "A hajléktalan emberek szintén aggódnak az egészségükért. Annál is inkább, mivel sokuknak egészségügyi problémái, krónikus betegségei vannak és sok közülük idősebb is. "Félnek, mert nincs hova elkülönülniük, ahol kivárhatnák a karantént," magyarázta az egyesület.

A hajléktalanok megsegítésén dolgozó szervezetek, a Szemben az Árral, Depaul Szlovákia, Equita és DEDO Alapítvány, aggodalmukat fejezték ki az új koronavírus-járvány második hullámában a hajléktalanok támogatásával kapcsolatos információk hiánya miatt. Arra is emlékeztetnek, hogy a hajléktalan emberek megtört egészségügyi állapotuk miatt a COVID-19 legsérülékenyebb csoportjai közé tartoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.