2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Március 10. 12:24, szerda | Világ
Forrás: HVG

UV-fény alatt világító nyulakat találtak Afrikában

UV-fény alatt világító nyulakat találtak Afrikában

Nem újkeletű felfedezésről van szó, a tudósok előtt már régóta ismert az emlősöknél előforduló biofluoreszcencia. A legújabb kutatások egy Afrikában őshonos rágcsáló, az ugrónyúl esetében mutatták ki a jelenséget.

A Pedetes capensis nevet viselő emlős esete azonban nagyon ritka, ugyanis ez a tulajdonság elsősorban a hüllőkre, a halakra és a madarakra jellemző. Évek hosszú során kutatták a tudósok a „világító emlősöket”, számuk azonban elenyésző. Az egyik leghíresebb állat, amely világít a sötétben a kacsacsőrű emlős. A tudósok tévedtek azzal kapcsolatban, hogy a biofluoreszcencia csak néhány példány esetében fedezhető fel, az elsöprő bizonyítékot pont az ugrónyúl szolgáltatta.

A jelenséget biofluoreszcenciának nevezik, ami lehetővé teszi, hogy az állat (illetve szőrzete) a megfelelő körülmények közt ragyogni kezdjen. Az afrikai úgrónyúl esetében is a szőrzetben lévő vegyület váltja ki ezt a különös hatást, amit UV-fény alatt sikerült bizonyítaniuk a kutatóknak.

A felefedezés azért is különleges, mert az eddigi világító állatok színe főleg kékes-zöldben játszott, az ugrónyúl esetében azonban narancssárga-vöröses színt vett fel az állat. A jelenséget ugyanakkor nem úgy kell elképzelni, hogy a rágcsáló teljes teste pink színűre vált: a fények csak foltokban, csíkok formájában jelennek meg rajta, például a fejen és a lábon.

A tudósoknak arra még nem sikerült rájönniük, hogy az apró állatok pontosan miként hasznosítják ezt a látványos eszközt. Egy elmélet szerint a világítós technika egyfajta álcaként szolgál, de a feltevés még bizonyításra vár.

Címkék: színes hírek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.