2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2022. Január 13. 08:00, csütörtök | Világ
Forrás: Reason Magazin / BBC

USA: Úgy tűnik, mégis indul versenyjogi eljárás a facebook ellen

USA: Úgy tűnik, mégis indul versenyjogi eljárás a facebook ellen

Legalábbis erre enged következtetni az a információ, miszerint az ügyet tárgyaló kerületi bíró a második, már módosított beadványt befogadta.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és 48 szövetségi állam 2020 decemberében perelte be a Facebookot. A felperesek a benyújtott dokumentumokban azzal vádolták meg az óriáscéget, hogy a monopolhelyzetével akadályozza a szabad piaci versenyt. A céljuk annak elérése volt, hogy a társaság megszabaduljon a 2012-ben egymilliárd dollárért megvásárolt Instagramtól és a 2014-ben 19 milliárd dollárért megszerzett WhatsApptól. Tavaly júniusban James Boasberg amerikai szövetségi kerületi bíró elutasította az FTC első beadványát.

A The Wall Street Journal most arról tudósított, hogy a szövetségi bíró elfogadta a második, módosított keresetet, amelyben szerinte az FTC sokkal jobban megindokolta a tisztességtelen piaci versennyel kapcsolatos álláspontját. Boasberg ezzel párhuzamosan elutasította a Facebooknak a beadvány visszautasítására vonatkozó követelését. Ez derült ki a nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokból.

A második keresetében a szövetségi testület érvként hozta fel a felhasználói számok alakulására, valamint annak az időnek az elemzésére, amelyet az emberek a platformon töltenek. A szövetségi bíró ugyanakkor most is elutasította azt a felvetést, hogy a platform megakadályozta, hogy az ajánlatai összejátszanak más fejlesztők szolgáltatásaival. A z FTC úgy vélte, hogy a TikTok, a Twitter, a YouTube más kategóriát jelentenek, mert sokkal inkább a tartalmak használatára összpontosítanak és kevésbé a személyes kapcsolatokra.

Ezekben az ügyekben egyébként mindig az a legfontosabb kérdés, hogy a felhasználók szenvedtek-e valamilyen hátrányt, például a túlzottan magas árak miatt. Az FTC viszont azzal érvelt, hogy ez önmagában semmit sem ér, mert például egy olyan óriáscég, mint az Amazon könnyen ellenőrizheti a különböző gazdasági területekről származó nyereségeket és eközben az ügyfelei látszólag profitálhatnak az alacsony árakból.

A Meta szóvivője úgy kommentálta a döntést, hogy meggyőződésük, hogy a tények le fogják győzni a felmerült felvetéseket, s a WhatsAppba és az Instagramba történt befektetésük jót tett a piaci versenynek. A cég véleménye szerint az egész felvetés oka, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vezetője elfogult, ezt támasztják alá a korábbi megnyilvánulásai és beszédei. Lina M. Khan amerikai jogtudós a Yale Law School hallgatójaként az USA-ban a monopóliumellenes és versenyjogi munkájáról vált ismertté, korábban az Open Markets Institute nevű szervezet munkatársaként dolgozott. A szakembert Joe Biden elnök márciusban nevezte ki az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságához (FTC) és június óta vezeti a testületet. A bizottság vezetője az elmúlt esztendőkben a digitális óriáscégek bírálatával szerzett hírnevet magának, és úgy véli, hogy a jelenlegi amerikai egyesült államokbeli versenyjogi szabályok csődöt mondanak az internetes vállalatok esetében.

Címkék: eljárás, Facebook, per

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 10:04, kedd | Világ

Oroszország figyelmeztette az USA-t

Moszkva azt üzente Washingtonnak, hogy ha rövid időn belül nem állnak le az ukránok felfegyverzésével, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

2022. Május 16. 10:10, hétfő | Világ

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

Az orosz hadsereg inkább Szjevjerodonyeck városának elfoglalására összpontosít a továbbiakban.

2022. Május 14. 04:58, szombat | Világ

Ezen a napon: május 14. • Aláírják a Varsói Szerződést

Nem egy klasszikus, eseménydús napról van szó, ha május 14-t emlegetjük, mi mégis megpróbáljuk összeszedni a történelem legérdekesebb, mai napra datálható eseményeit.