2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Március 23. 18:26, szerda | Tech
Forrás: The Verge

USA: Mi lesz a kamionsofőrökkel, ha beválik az automata teherautó?

USA: Mi lesz a kamionsofőrökkel, ha beválik az automata teherautó?

Egyelőre azonban nem kell aggódniuk az amerikai “trucker”-eknek, az önállóan közlekedő kamionok ideje még nem érkezett el. Megfelelő logisztikai struktúra híján még évekre vagyunk a céltól - állítják a kutatók.

A Michigani Egyetem kutatócsoportja az elemzésében kimutatta, hogy a közeljövőben az emberi kamionvezetők munkaidejének 90 százalékát vehetik majd át a robotkamionok. Ez azt jelenti, hogy csak az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 500 000 teherautó-sofőr munkája szűnhet meg. Ugyanakkor a Bloomberg rámutatott, hogy a téma koránt sem ilyen egyszerű, mert egy kamion vezetőjének a munkája rendkívül összetett tevékenység. Az gyakorlatilag a legegyszerűbb dolog, hogy egy jármű több száz kilométert haladjon autonóm módon az autópályán. Az utóbbiak fontos kihajtói mellett ugyanakkor szükség van számos logisztikai bázisra, ahová a tehergépkocsik betérhetnek, letehetik az adott szállítmányokat és újakat vehetnek fel.

Aniruddh Mohan, a Carnegie Mellon Egyetem doktorandusza kiemelte, hogy ahány teherautó-sofőrrel beszéltek, mind azt mondta, hogy a munkájuknak az autópályán haladásos része automatizálható. Ezzel alaposan meglepték a szakembereket, akik azt hitték, hogy a kamionosok szkeptikusabbak lesznek a téma miatt.

A kérdés a munkaerőpiac miatt is rendkívül fontos, hiszen csak az Amerikai Egyesült Államokban 3,3 millió tehergépkocsi-vezető dolgozik jelenleg, akik között már most is rendkívül nagy a lemorzsolódás és csak kevesen maradnak a pályán. Ennek elsődleges oka, hogy gyakran nagyon nagy távolságokat kell megtenniük. Előfordul, hogy az érintett sofőrök egy évben akár 300 napig is úton vannak és évente átlagosan 47 000 dollárt keresnek. A rövid utak általában nehezebbek, ezért azokat jobban is fizetik és vonzóbbak a tapasztaltabb sofőrök számára.

Címkék: kamion, tudomány, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.