2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Június 28. 04:40, kedd | Világ
Forrás: AP • Telegram • TASR

Ukrajna terrorizmusnak minősíti a kremencsuki támadást

Ukrajna terrorizmusnak minősíti a kremencsuki támadást

Volodymyr Zelenszkij ukrán elnök terrorizmusnak nevezte a hétfői, Kremencsuk város egyik bevásárlóközpontját ért rakétatámadást. Az AFP hírügynökség cikkét a TASR fordította.

“A mai, kremencsuki eset minden idők egyik legaljasabb terrorista cselekedete Európa történetében,” mondta egy videóban reagálva Volodymyr Zelenszkij ukrán államfő. “Egy nyugodt hely, egy bevásárlóközpont - tele gyerekekkel, anyákkal, ártatlan civilekkel,” tette hozzá. Zelenszkij korábban azt írta Telegramján: az épületben legalább ezer civil tartózkodott a támadás idején.

Kremencsuk városa a Poltavai régióban, Ukrajna középső részén helyezkedik el. Dmytro Lunin, a helyi katonai hírszerzés főnöke 13 halálesetről és több, mint negyven sebesültről számolt be korábban, írja az AP hírügynökség. Elmondása szerint a mentést végző alakulatok további holttestek után kutatnak a szénné égett romok közt.

A kremencsuki támadást már az ENSZ főtitkára is elítélte. António Guterreshez csatlakozott nem sokkal később Anthony Blinken, amerikai külügyminiszter is.

Az AFP hivatalos közlése alapján nyolcan meghaltak, legalább húszan pedig súlyosan megsebesültek egy másik, Liszicsanszk városában történt rakétatámadás során. A hétfői napon további öt ember vesztette életét, huszonketten (köztük öt gyermek) pedig súlyosan megsebesültek a Harkiv városát támadó rakéták becsapódása következtében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.