2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2022. Június 28. 04:40, kedd | Világ
Forrás: AP • Telegram • TASR

Ukrajna terrorizmusnak minősíti a kremencsuki támadást

Ukrajna terrorizmusnak minősíti a kremencsuki támadást

Volodymyr Zelenszkij ukrán elnök terrorizmusnak nevezte a hétfői, Kremencsuk város egyik bevásárlóközpontját ért rakétatámadást. Az AFP hírügynökség cikkét a TASR fordította.

“A mai, kremencsuki eset minden idők egyik legaljasabb terrorista cselekedete Európa történetében,” mondta egy videóban reagálva Volodymyr Zelenszkij ukrán államfő. “Egy nyugodt hely, egy bevásárlóközpont - tele gyerekekkel, anyákkal, ártatlan civilekkel,” tette hozzá. Zelenszkij korábban azt írta Telegramján: az épületben legalább ezer civil tartózkodott a támadás idején.

Kremencsuk városa a Poltavai régióban, Ukrajna középső részén helyezkedik el. Dmytro Lunin, a helyi katonai hírszerzés főnöke 13 halálesetről és több, mint negyven sebesültről számolt be korábban, írja az AP hírügynökség. Elmondása szerint a mentést végző alakulatok további holttestek után kutatnak a szénné égett romok közt.

A kremencsuki támadást már az ENSZ főtitkára is elítélte. António Guterreshez csatlakozott nem sokkal később Anthony Blinken, amerikai külügyminiszter is.

Az AFP hivatalos közlése alapján nyolcan meghaltak, legalább húszan pedig súlyosan megsebesültek egy másik, Liszicsanszk városában történt rakétatámadás során. A hétfői napon további öt ember vesztette életét, huszonketten (köztük öt gyermek) pedig súlyosan megsebesültek a Harkiv városát támadó rakéták becsapódása következtében.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 10. 18:48, szerda | Világ

Csak a mágneses mezőn múlott, hogy a Föld ne a Mars sorsára jusson

A Mars kutatása során érdekes új információkra bukkanunk, most például azt vizsgálják a kutatók, miért nem végeztük úgy, mint a vörös bolygó.

2022. Július 30. 13:58, szombat | Világ

Majomhimlő • Két áldozat két napon belül

Spanyolország szombaton a majomhimlővel összefüggő második halálesetről is kénytelen volt beszámolni. Mindezt úgy, hogy egy nappal korábban jelentették az első európai áldozatot.

2022. Július 30. 13:38, szombat | Világ

Iránt pusztító viharok sújtják

Az elmúlt 48 órában több, mint ötven ember vesztette életét azokban a heves viharokban, amelyek Irán területén tombolnak csütörtök reggel óta.

2022. Július 28. 10:46, csütörtök | Világ

WHO • Már több, mint 18 ezer majomhimlős esetet regisztráltak

Jelenleg több mint 18 ezer majomhimlős esetet regisztráltak legalább 78 országban, ezek többségét Európában - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).