2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Február 23. 22:44, szerda | Világ
Forrás: HVG / AFP

Ukrajna rendkívüli állapotot hirdetett

Ukrajna rendkívüli állapotot hirdetett

A harminc napig tartó rendkívüli állapot érvénybe léptetéséről ma este tárgyalt az ukrán parlament. Az elnöki rendeletet az ukrán törvényhozás 450 képviselőjéből 335 támogatta.

Az ukrán parlament megszavazta szerda esti, soron kívüli ülésén az orosz invázióra való felkészülés jegyében tett elnöki javaslatot, amelynek értelmében harminc napos rendkívüli állapot lép érvénybe keleti szomszédainknál. Az indítvány elfogadásához 226 szavazatra volt szükség, a rendelet ezt bőven megugorva, összesen 335 vokssal ment át. A javaslatot minden parlamenti frakció támogatta, kivételt csak az oroszbarát Ellenzéki Platform - Az életért nevű párt képviselőit - egyet kivéve.

“Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a szavazás előtti felszólalásában kiemelte, hogy a rendkívüli állapot miatti korlátozások régiónként eltérőek lesznek az országban. A rendkívüli állapotot harminc napra vezették be azzal, hogy szükség esetén Volodimir Zelenszkij elnök meghosszabbíthatja. A rendelet csütörtökön nulla órától lép életbe. Danyilov kifejtette, hogy ezt a döntést az országot Oroszország részéről érő fenyegetések indokolják, és a belső destabilizálódást hivatott megakadályozni. Egyúttal biztosított afelől, hogy a helyzetet a kijevi vezetés kézben tartja,” írja a HVG tudósítása.

„Minden titkosszolgálati partnerünk, a mi titkosszolgálatunk és elemzőink szerint is országunk elfoglalása lehetetlen belső destabilizálás nélkül,” mondta Danyilov.

Kijev polgármestere, a volt nehézsúlyú világbajnok Vitalij Klicsko a parlamenti szavazás eredménye előtt már bejelentette: “ha megszavazzák a rendkívüli állapotot, az szigorúbb ellenőrzésekhez vezet majd a fővárosba belépők esetében. Betiltjuk a tömegrendezvényeket és a naggyűléseket, és forgalomkorlátozással is számolnunk kell.” A városvezető elmondta: a régiók és más városok területén egyelőre nem korlátozzák az emberek mozgásterét, legalábbis amíg nem születik más döntés. Klicsko egyébként személyesen is részt vesz a felkészülésben - tartalékosoknak tart kiképzést terrorvédelmi zászlóaljakban, valamint dandárokban. A polgármester hozzátette, minden ilyen és ehhez hasonló, Kijevvel kapcsolatos döntést jelenleg a műveleti központ hoz meg, amely a parlamenti szavazást követően azonnal össze is ült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.