2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Február 27. 23:10, vasárnap | Világ
Forrás: HVG

Ukrajna nem fog kapitulálni

Ukrajna nem fog kapitulálni

Ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelentette ki, miután újságírók kérdésére válaszolva elmondta: a hétfői diplomáciai tárgyalásokon Ukrajna semmiképp sem megy bele egy feltétel nélküli megadásba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem nyilatkozott pozitívan a közelgő tárgyalások margójára, elmondása szerint nem igazán hisz a találkozó sikerességében, de természetesen megpróbálják - már csak azért is, hogy később ne támadhassák őket azzal, hogy meg sem próbálták megállítani a vérontást. Az államfő azonban nem vesz részt a találkozón, inkább Ukrajnában marad. "Őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményességében, de hadd próbálkozzanak. Később így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lesz kétsége afelől, hogy én elnökként nem próbáltam megállítani a háborút, amikor volt rá esély, még ha csekély is,” fogalmazott Zelenszkij az egyik vasárnapi videóüzenetében.

Az ukrán elnök kiemelte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt kérte tőle, hogy az ukrán és az orosz delegáció "minden előfeltétel nélkül" találkozzon a Pripjaty folyónál, a fehérorosz-ukrán határon. A videóüzenetben Zelenszkij közölte: amíg "a mieink" tárgyalnak, addig ő maga, az elnöki iroda vezetője, a miniszterelnök, a fegyveres erők főparancsnoka és a hadsereg Ukrajnában marad, és védi az államot, mert a cél Ukrajna területi integritásának megőrzése.

Az ukrán diplomácia feje, Dmitro Kuleba külügyminiszter egy online sajtótájékoztató keretén belül elmondta: az ukrán küldöttség nem megy bele olyan egyezségbe, amely Ukrajna kapitulációjához vezet. A külügyi tárca vezetője leszögezte: a híresztelésekkel ellentétben nem Homelben, hanem egy fehérorosz-ukrán határátkelőhelyen ejtik meg a találkát. Kuleba szerint nagy a veszélye annak, hogy Fehéroroszország is bekapcsolódik az invázióba, ezért egyeztek bele a Zelenszkij és Lukasenka által megbeszélt találkozóba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.