2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Július 28. 12:40, szerda | Világ
Forrás: cas.sk

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Tokióban

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Tokióban

A japán fővárosban szerdán 3177 új fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány kirobbanása óta. Az új esetek száma először lépte át a 3000-et a városban.

Mindezt úgy, hogy csak napokkal ezelőtt nyitották meg a Tokiói Nyári Olimpiai Játékokat, tájékoztat az AP hírügynökség. Az új háromezres rekord az előző napi 2848-as csúcsot döntötte meg, így a járvány kirobbanása óta már 206 745-en kapták el a COVID-19 betegséget. Tokióban továbbra is a július 12-én kihirdetett veszélyhelyzet van érvényben. A pénteken megkezdett olimpiai játékok ellen az egész japán közvélemény felemelte a hangját, a versenyt mégis elindították. A japánok szerint az olimpiai játékok hatalmas rizikót jelentenek az egyébként is romló tendenciát mutató járványügy szempontjából, az agresszívabb, fertőzőbb delta variáns pedig szintén nem könnyíti meg a helyzetet.

Koike Juriko, Tokió kormányzója arra kéri a városban tartózkodó fiatalabb embereket, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat és minél hamarabb menjenek oltakozni. A delta variáns ugyanis szinte csak a nem beoltott, fiatalabb lakosok között terjed, így az esetszámok többsége is ebből a demográfiai csoportból kerül ki. „A fiatalok segítsége elkerülhetetlen, így együtt kel dolgoznunk a járvány enyhítésén,” mondta Koike. „Ha tehetik, ne járjanak ki és kérem tartsák be a járványügyi előírásokat,” tette hozzá.
A keddi napon a lakosság 25,5%-a élvezett teljes védettséget, az idősek esetében ez a szám 68,2%, ami nagyjából 36 millió embernek felel meg. A fiatalabb lakosságot azzal vádolják, hogy az éttermek és szórakozóhelyek zárórái után is tömegesen csavarognak a városban, ezzel is terjesztve a koronavírust.

Suga Josihide miniszterelnök is óvatosságra intette a lakosságot, szerinte azonban semmi okuk sincs leállítani az olimpiai játékokat, hiszen a sportszámok zárt ajtók mögött, nézők nélkül zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 17:43, szerda | Világ

Ezreket evakuáltak La Palma szigetéről egy különösen aktív vulkán miatt

A Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetéről több, mint 6800 embert kellett kimenekíteni. A hivatalok Todoque városából evakuálták a lakosokat a Cumbre Vieja vulkán aktivitása következtében.

2021. Szeptember 20. 17:28, hétfő | Világ

Ezen a napon: szeptember 20. – A Takarítás világnapja

Folytatjuk állandó rovatunkat a szeptember 20-i eseményekkel. A takarítás mellett próbáljunk elmerülni a történelem érdekesebb és fontosabb eseményeiben. Mindenkinek szép napot és jó olvasást!

2021. Szeptember 20. 15:37, hétfő | Világ

Zuckerberg fittyet hány a facebook algoritmusának negatív következményeire

A szociális háló alapítója egyáltalán nem zavartatja magát a facebookon alkalmazott algoritmus negatív hatásai miatt. Teszi mindezt szándékosan.

2021. Szeptember 19. 20:01, vasárnap | Világ

Elkészült a Google atlanti kábele

A tech-óriás nagyszabású projektjére csupán egy évnyi idő volt szükséges.