2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Február 23. 15:02, kedd | Világ
Forrás: SG.hu

Újabb rekord: megvan a Naprendszer legtávolabbi objektuma

Újabb rekord: megvan a Naprendszer legtávolabbi objektuma

Ismét rekordot döntött a témára fókuszáló csapat, már 132 CSE-re rúg a legnagyobb távolság.

2018 folyamán számolt be a tudósvilág arról, hogy csillagászok egy csoportja beazonosította a Naprendszer legtávolabbi tagját, amely egy kisebb kődarabként kering a Nap körül, attól nagyjából 100 Csillagászati Egységre. Most újabb bejelentésre került sor, amelyben ismertetik a friss rekord felállítását.

A szakemberekből álló csapat közleménye alapján a Farouthoz képest a most beazonosított, találóan „Farfarout” névre keresztelt objektum még annál is távolabb helyezkedik el, ennek Naptól mért átlagos távolsága ugyanis 132 CSE, vagyis éppen ennyivel távolabb van attól, mint a Föld. Ez persze csak egy durva átlag, a hosszú, elnyújtott keringési pálya ugyanis azt jelenti, hogy a becslések szerint mintegy 400 km átmérőjű objektum egyes időszakokban jóval közelebb (ezután pedig sokkal messzebb) merészkedik a rendszer központjától, attól mért távolsága ugyanis 27 és 175 CSE között mozog. A fenti mérettel a Plútóhoz hasonló törpebolygók skáláján, annak legalján helyezhetjük el a kődarabot, bár ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy ugyan egyes példányok meglehetősen nagyok, az óriási távolság miatt felszínük nagyon halovány, ezért is olyan nehéz megpillantani őket.

A Farfarout, amely a hivatalos katalógusban már a 2018 AG37 néven szerepel, eredetileg még 2018 januárjában bukkant fel a kutatók által használt Subaru-teleszkópon. Először mindössze annyit tudtak biztosan, hogy egy valóban távoli objektumról van szó, az elmúlt években megvalósított technikai fejlődés révén azonban a hosszúra nyúlt megfigyelési időszak alatt sikerült további információkkal kiegészíteni az első megfigyelést. Az is kiderült, hogy a pálya hossza nagyjából 1 ezer évre tehető, a nagy távolság miatt pedig a későbbiekben az esetleges kilencedik bolygó beazonosításában is segíthet majd az objektum, amelyekhez hasonló példányok megtalálására számítanak, a közlemény szerint ugyanis itt mindössze a jéghegy csúcsát pillantottuk eddig meg.

A további példányokra szükség is lesz ezen a téren, a Farfarfout pályáját ugyanis a Neptunusz befolyásolja jelentős mértékben, emiatt pedig közvetlen módon nem játszik majd szerepet a Planet Nine felkutatásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.